Вечірнє засідання 26 листопада

 

Це передбачає ухвалений в цілому законопроект про внесення змін до статті 59 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо поіменних голосувань). За словами одного з його авторів, народного депутата Ганни Гопко, сьогодні кожен громадянин може зайти на сайт парламенту і побачити, як голосував конкретний депутат, проте для депутатів місцевих рад поіменні голосування були лише правом, а не обов’язком.

 

Пропоновані зміни передбачають, що відтепер рішення рад прийматимуться відкритим поіменним голосуванням, а результати мають одразу оприлюднюватися та надаватися за інформаційним запитом. Крім того, невід’ємною складовою протоколів засідань рад мають стати прізвища депутатів із зазначенням їхньої позиції під час голосування.


До того ж таємне голосування застосовуватиметься лише у випадках, пов’язаних з обранням на посади в радах, висловленням недовіри сільському, селищному, міському голові, голові районної чи обласної ради.


Такий підхід здобув повну підтримку сесійної зали, адже, як зазначив народний депутат Юрій Соловей, основна причина корупції сьогодні — це закритість. «Бо питання землі, майна, бюджетних коштів або призначення керівників тих чи інших комунальних підприємств — це компетенція органів місцевого самоврядування, але знайти інформацію, хто та як голосував, практично неможливо», — сказав він та підкреслив, що це рішення дасть людям відповідь на запитання, хто голосує за корупційні схеми.


Сприяючи роботі 159 новоутворених об’єднаних територіальних громад, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо особливостей формування та виконання бюджетів об’єднаних територіальних громад. За словами його автора, народного депутата Сергія Мельника, цими змінами створюються умови для належного формування та виконання бюджетів громад.


Ще один, ухвалений в першому читанні законопроект — про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб — має врегулювати відносини, що виникають у зв’язку з державною реєстрацією новоутвореного та утвореного в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення органу місцевого самоврядування як юридичної особи, а також вирішує питання правонаступництва об’єднаних територіальних громад, їх сільських, селищних, міських рад та виконавчих комітетів таких рад.


У першому читанні ухвалено законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок». Його співавтор, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд зазначила, що схвалення цих змін дасть змогу незаконно засудженим оскаржувати вироки. «Олександр Рафальський, Максим Дмитренко, Володимир Панасенко — ці імена відомі правозахисникам не лише в Україні, але, на жаль, в усьому світі. Це імена ганьби для України і для української системи правосуддя. Це незаконно засуджені люди, які багато років сидять за гратами. Вироки стосовно цих людей базуються на тортурах, на приниженні людської гідності й на корупції в системі правопорядку, в системі прокуратури і в судовій системі. І таких людей, на жаль, в Україні тисячі», — підкреслила вона.


Законопроектом пропонується запровадити тимчасовий механізм перегляду вироків у кримінальних справах, в яких особи були засуджені без належної доказової бази за тяжкі та особливо тяжкі злочини на підставі Кримінально-процесуального кодексу України 1960 року і досі відбувають покарання.


Передбачено, що подати скарги на такі обвинувальні вироки можна буде до 31 грудня 2017 року. Оскарженню підлягатимуть вироки, які грунтуються виключно на явці з повинною чи показаннях, які отримані з порушенням права на відмову давати показання або від яких надалі відмовилися чи які не підтвердилися під час судового розгляду та ін. Передбачено, що з моменту проголошення рішення по скарзі (за умови зміни або скасування вироку) інші судові рішення по справі втрачають законну силу.


Верховна Рада ухвалила постанову про утворення Тимчасової спеціальної комісії з питань перевірки фактів порушень під час проведення повторного голосування на виборах Криворізького міського голови 15 листопада 2015 року.