Із прес-конференції Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана 

На початку прес-конференції глава парламенту окреслив сім основних досягнень і пріоритетів Верховної Ради восьмого скликання за перший рік роботи:

1) оборона, обороноздатність країни — ухвалення парламентом рішень, які дозволили створити надійне українське військо;
2) безвізовий режим — проголосовано весь так званий безвізовий пакет законопроектів, необхідних для лібералізації візового режиму України з ЄС;
3) виклики щодо фінансової стабільності — у 2014 році на єдиному казначейському рахунку було всього 108 тисяч гривень. Зараз, завдяки в тому числі і рішенням парламенту, вдалося стабілізувати фінансову систему в країні;
4) ухвалення всього пакета закону щодо боротьби з корупцією, утворення нових структур, які боротимуться з корупцією;
5) децентралізація влади — ухвалення рішень, які дозволять отримати додаткові повноваження місцевим органам влади, створення системи сервісних послуг в інтересах людей і бізнесу;
6) економіка — ухвалення законопроектів, спрямованих на економічний розвиток, дерегуляцію, зараз парламент — на порозі створення нової податкової системи;
7) демократизація — прозорість медійної політики, роздержавлення друкованих ЗМІ, а також реформа парламенту, в т. ч. створення електронного парламенту.

Чи можлива відставка або переформатування уряду?

Голова Верховної Ради заявив, що можливі певні зміни в уряді та перегляд коаліційної угоди.
«Я не бачу сьогодні реальних підстав для розвалу коаліції та коаліційного уряду, хоча не виключаю, що певні зміни в уряді відбудуться», — сказав В. Гройсман. При цьому він відзначив, що до багатьох міністрів є багато запитань. І після заслуховування звіту уряду 11 грудня «далі будуть у рамках коаліції проведені консультації».
Журналісти також цікавилися, чи можлива відставка прем’єра Арсенія Яценюка і чи не претендує Володимир Гройсман на прем’єрське крісло.
Щодо можливості відставки уряду, глава парламенту нагадав, що є спеціальна процедура розгляду цього питання у Верховній Раді, яка передбачена Регламентом та іншими законами. Однак, на його переконання, «на сьогодні питання про відставку уряду не є на порядку денному українського парламенту».
Володимир Гройсман запевнив, що він не змагається за крісло керівника уряду, хоча така інформація з’являлася у ЗМІ.
На запитання «Голосу України», чи може Арсеній Яценюк зберегти за собою крісло прем’єра, чи можлива відставка прем’єра, Володимир Гройсман відповів: «Не треба випереджувати події. Після звіту уряду 11 грудня відбудеться дискусія у межах коаліції».
Щодо зняття депутатської недоторканності — глава парламенту нагадав свою позицію: у кримінальних злочинах — корупція, посягання на життя людини — у народних депутатів не може бути жодного імунітету. А у політичній діяльності — депутат має бути стовідсотково захищений.

Інституційна реформа парламенту

В. Гройсман пообіцяв, що в січні наступного року буде презентовано інституційну реформу українського парламенту.
Зокрема, має відбутися повна технічна модернізація законотворчого процесу, оновлення всіх інформаційних ресурсів — від реєстрації депутатів до експертизи законопроектів, програми навчання апарату Верховної Ради, щоб побудувати сервісну службу, врегулювання Регламенту Верховної Ради — щодо ведення сесії, прав коаліції та опозиції тощо.
«У рамках реформи парламенту буде презентовано зміни, які дозволять забезпечити взаємодію між більшістю та опозицією форму справедливого розподілу комітетів», — також пообіцяв В. Гройсман.
Наступного тижня, за словами глави парламенту, має відбутися зустріч лідерів депутатських фракцій із керівниками силових відомств, правоохоронних органів за ініціативою фракцій.
Журналісти також поцікавилися у Володимира Гройсмана, на якій посаді йому було важче працювати — міським головою, в уряді чи зараз, керівником парламенту. В. Гройсман відповів, що на кожній посаді були свої особливості та складнощі, і скрізь було непросто. При цьому він відзначив, що під час роботи міським головою поставив завдання — об’єднати депутатський корпус і вдалося створити дієву більшість. Сьогодні в парламенті, переконаний його голова, також достатньо сил, щоб об’єднатися. «Заради України маємо об’єднатися», — наголосив В. Гройсман.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:

— Якщо хочемо побудувати європейську Україну, треба діяти європейськими методами.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.