Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман здійснив робочу поїздку на Харківщину. Метою візиту глави парламенту до районного містечка Чугуїв стало ознайомлення із результатами бюджетної децентралізації в області. А також урочисте відкриття нового навчального корпусу Харківського національного економічного університету. Керівник парламенту також прочитав для харківських студентів лекцію «Децентралізація — стратегія національного успіху».


— Завдяки бюджетній децентралізації ми отримали до бюджету області додатково понад чотири млрд. грн., — розповів Володимиру Гройсману глава Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. — Це, наприклад, дало нам змогу спрямувати в цьому році рекордні 70 млн. грн. на фінансування медичної сфери, зокрема, на поліпшення матеріально-технічної бази закладів. Ми відремонтували у 2015 році всі обласні лікарні, нині плануємо створити на базі обласної лікарні сучасний центр кардіохірургії.

 

На наступний рік ставимо завдання відремонтувати лікарні в районах. Але найважливіше те, що завдяки змінам до бюджетного та податкового кодексів скарбниці невеликих міст та селищ отримали безпрецедентні кошти для свого розвитку.


Зокрема, бюджет Чугуєва зріс майже на 20 млн. грн. Ці кошти дали змогу покрити кредиторську заборгованість по тих об’єктах, які були виконані в місті торік. Крім того, було проведено ремонти доріг та соціальних об’єктів: дільниці сімейного лікаря, дитячих садочків. В одному з мікрорайонів міста побудували сучасний спортивний майданчик. У школах Чугуєва відкрили групи подовженого дня.


— Також у нас тепер є фінансова можливість на умовах співфінансування отримувати гранти від міжнародних організацій. Цього року на ці кошти ми провели утеплення житлових будинків, виконали ремонт дахів. Завдяки цим коштам ми залучаємо в місто додаткові ресурси, — сказала міський голова Чугуєва Галина Мінаєва.


Володимир Гройсман схвально оцінив результати бюджетної децентралізації в області.


— Важливо, щоб цей інструмент якісно використовувався. Очевидно, що в Харківській області бюджетна децентралізація діє, громади отримують додатковий ресурс і на місцях можуть вирішувати ті питання, які вважають за найбільш нагальні, — зазначив Голова Верховної Ради.


Виступаючи з лекцією перед студентами харківських вишів, В. Гройсман підкреслив, що курс на децентралізацію державного управління є найбільш притаманним для розвитку українського суспільства і держави, оскільки відповідає не лише європейським стандартам, а й менталітету українського народу. Ми обираємо місцеву владу, наділяємо її певними повноваженнями, але впродовж багатьох років «забували» надавати в її розпорядження відповідні кошти на вирішення тих чи інших завдань. Нинішній парламент відважився покласти край цій неефективній системі державного управління, подолати олігархічну систему і побудувати в країні народовладдя. Саме громадяни на місцях через органи місцевого управління мають вирішувати, куди їм витрачати кошти, на дороги чи лікарні, на спортивні майданчики чи соціальну допомогу людям похилого віку, на молодіжні програми чи екологічні проблеми.


Студенти майже годину ставили Голові Верховної Ради найрізноманітніші запитання і залишилися задоволені змістовними відповідями.


В. Гройсман вручив відзнаки Верховної Ради України — Грамоти та Почесні грамоти — представникам викладацького складу вищих навчальних закладів міста Харкова за вагомий внесок у реалізацію державної політики в галузі освіти, сумлінну працю та високий професіоналізм. Звертаючись до присутніх, він заявив, що освіта і наука є запорукою подальшого успішного розвитку нашої держави.

Харківська область.

 

Володимир Гройсман і ректор Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця Володимир Пономаренко в одній з аудиторій нового навчального корпусу закладу.

.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.