Підсумки місцевих перегонів та шляхи вдосконалення виборчого законодавства обговорювали під час круглого столу парламентарії та експерти.

Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександр Черненко зазначив, що за підсумками волевиявлення на місцях є певний політичний консенсус у тому, щоб відмовитися від нинішньої виборчої системи. 
За його словами, двотурова система себе виправдала. У другому турі була менша явка, але те, що обрані кандидати отримали більшу легітимність, очевидно.
О. Черненко підкреслив: гендерні квоти не були дотримані, але себе виправдали. Деякі партії не висунули відповідну кількість жінок у списках, але максимально наблизилися до норми. На прикладі обласних рад можна побачити, що в середньому ця квота виконана. «Сподіваюся, в майбутньому це ні в кого не викликатиме дискусій і стане невід’ємною ознакою політичної культури в Україні», — сказав народний депутат. 
Крім того, зауважив він, на цих виборах рівень підготовки комісій був нижчий, ніж на попередніх. «ЦВК політично заангажована, місцеві комісії, крім того, ще й не професійні. Це вічна проблема українських перегонів. З цим треба боротися шляхом сертифікації і професіоналізації роботи членів виборчих комісій», — наголосив парламентарій.
Головна проблема виборів, вважає О. Черненко, — підкуп та абсолютно непрозоре, неефективне, тіньове витрачання коштів на агітацію. Він повідомив, що в парламенті зареєстровано три законопроекти щодо агітації. Один із них повністю забороняє політичну і зовнішню рекламу на телебаченні і білбордах. Але це вочевидь радикальний крок. Усе-таки громадяни повинні отримувати інформацію про кандидатів.
Народний депутат від фракції «Самопоміч» Руслан Сидорович вважає, що проблема виборчого законодавства не тільки в самому законі (можливості для зловживання завжди є), а в тому, наскільки відповідально ставляться учасники і члени виборчих комісій до цього процесу.
На його думку, Виборчий кодекс навряд чи вдасться ухвалити, тому краще зосередитися на підготовці відповідних якісних законів. Не чекати 2017 року, а вже сьогодні починати роботу над законом про парламентські вибори. Було б дуже добре, щоб ініціатива виходила не від політиків, а від громадського, експертного середовища.
Генеральний директор ВГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель сподівається, що вже в березні наступного року відбудуться вибори до об’єднаних територіальних громад. «Це буде надзвичайно важливо й означатиме, що процес об’єднання громад триває, реформа децентралізації продовжується. Бажано, щоб волевиявлення відбувалося за новим виборчим законодавством», — підкреслив він.
В.о. керівника апарату Верховної ради Володимир Слишинський вважає, що потрібно готувати нове виборче законодавство. «Парламент зацікавлений у тому, щоб громадські організації брали найширшу активність у житті нашої держави, створювали інститути громадянського суспільства. Зі свого боку парламент докладатиме максимум зусиль для налагодження нормальної співпрацю з ними і готовий надати необхідну допомогу для втілення їх ідей у життя», — сказав він.

ФАКТ

Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександр ЧЕРНЕНКО:

«Ми пропонуємо суттєво обмежити і регламентувати політичну агітацію. Тобто заборонити зовнішню рекламу, а на радіо, телебаченні дозволити ролик не менш як три хвилини без монтажу, використання акторів. Крім того, передбачити жорстку відповідальність за приховану рекламу. Відповідний законопроект знайшов певну підтримку в профільному комітеті і між фракціями. У такій формі його можна імплементувати в парламентські і президентські вибори».

 

 

 

В.о. керівника апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський та керівник програми ВГО «Комітет виборців України» Ганна Линник.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.