На Волині вже 27-й рік ведеться спорудження єдиної в Україні шахти-новобудови — Десятої «Нововолинської». До прискорення зведення цього довгобуду загальнодержавного значення долучаються народні депутати.

Щоразу, розповідаючи про будівництво шахти №10 «Нововолинська», — а ведеться воно з квітня 1989 року, — з ностальгією згадую 1960-1970-ті роки. Це був золотий вік для молодого Львівсько-Волинського вугільного басейну. За багатьма показниками «Західна Кочегарка» обганяла свого старшого брата з Донбасу. І не дивно, адже щойно споруджені шахти були обладнані новою технікою, а молоді фахівці відзначалися сміливістю і прогресивністю під час вирішення технічних завдань. Добрий зачин було зроблено із самого зародження нового кам’яновугільного басейну.


Шахту №1 «Нововолинську» почали будувати в липні 1950 року, а здали в експлуатацію в червні 1954-го. Останню ж на території області шахту №9 «Нововолинську» заклали у вересні 1955-го, а перше вугілля вона видала у жовтні 1963-го. Середній термін будівництва дев’яти вугільних підприємств Волині становив п’ять років два місяці. Від початку будівництва першої з них і до пуску останньої 9-ї минуло всього 13 років. Сьогодні це важко уявити, але шахту №6 «Нововолинську» потужністю 450 тисяч тонн вугілля на рік спорудили усього за 3 роки 8 місяців. І це були нелегкі повоєнні роки!


На тлі цих цифр важко сприймаються наші сьогоднішні реалії. Єдину в Україні шахту-новобудову №10 «Нововолинську» почали споруджувати ще у квітні 1989 року, але й досі ніхто не знає, коли ж вона стане до експлуатації. Нормативні терміни перевищені в ЧОТИРИ рази. Тож чи вистачить уряду снаги і вміння нарешті завершити цей довгобуд державного значення?


Почути відповідь на ці питання намагалися учасники прес-туру волинських ЗМІ, організованого ГО «Інтерньюз-Україна» в рамках проекту «Модельний округ». На Волині центром одного з цих округів став Володимир-Волинський. Він відповідає території виборчого округу №19. До Верховної Ради від нього обраний народний депутат Ігор Гузь.


За роки незалежності шахту №10 відвідало чи не половина Прем’єр-міністрів України, майже всі профільні міністри, включаючи і нині чинного міністра енергетики і вугільної промисловості Володимира Демчишина. Всі відзначали необхідність здачі важливого для держави об’єкта, але пуском після 26 років будівництва тут ще і не «пахне». Прикро було чути від народного депутата Ігоря Гузя, що для того, щоб запустити принаймні дві видобувні лави ще потрібно 2,4 мільярда гривень. Більше того, через тривале будівництво частина об’єктів вже потребує ремонту і реконструкції. За підрахунками спеціалістів, на це піде щонайменше 23 мільйони гривень. Отакої!


Загалом знайомство з проммайданчиком Десятої справило позитивне враження. Всюди відчувається рука господаря, територія прибрана і благоустроєна. З приємністю для себе журналісти дізналися, що вже кілька років підприємство використовує для опалення власне вугілля. Видобувають його тут під час проходження штреків: буває, що за добу і до сотні тонн піднімають на поверхню. Могли б викидати у відвали разом із породою, але чинять раціонально.


Щодо планів, то, як повідомив Ігор Гузь, він разом з іншими народними депутатами з депутатської групи «Захистимо вугільну галузь»  добиватиметься, щоб у бюджеті на наступний рік на будівництво шахти №10 «Нововолинська» було передбачено 1,2 мільярда гривень. Автор цих рядків поцікавився в керівників будови, а чи зможуть освоїти вони таку суму. Адже бюджетом 2015 року на це було передбачено всього 200 мільйонів, а фактично станом на 19 листопада надійшло 80,7 мільйона гривень.


Виконувач обов’язків директора ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» Роман Надолинний:


— Ці 200 мільйонів мають кілька складових: 4,5 мільйона — це загально будівельні роботи, включаючи і підземні, 61,5 мільйона — обладнання, яке ми мали придбати... Заводи, які випускали гірничо-шахтне обладнання, розташовані  в зоні АТО або взагалі перебувають у складі так званих «ДНР» і «ЛНР». Через що затрималися тендерні торги саме на ці 61,5 мільйона. Ми просимо, щоб нам продовжили фінансовий рік на три місяці, щоб обладнання ми змогли оплатити. Щодо 1,2 мільярда гривень на наступний рік, то в цю суму входитиме підготовка наступної лави, обладнання двох лавокомплектів, придбання конвеєрів тощо. І якщо процедура наших закупок пройде в січні, а фінансування розпочнеться в лютому, а не в травні, як було цього року, то в грудні 2016 року цю суму можна буде освоїти.


— Якщо ми здамо шахту з двома лавами, то прибуток за рік експлуатації становитиме 15 мільйонів гривень. Наступні дві лави зможемо вводити вже за рахунок власних коштів. Тому прагнемо, щоб у пусковий комплекс увійшла не одна, а дві саме лави, — зауважує директор ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Сергій Кожушкін. — Ми не повинні допустити, щоб шахти №1 і №9 були закриті, допоки не буде здана Десята. Це саме стосується шахти «Бужанка». Саме гірники цих шахт мають поповнити лави працівників Десятої, — підсумовує розмову народний депутат Ігор Гузь.

 

Волинська область.

 

ДОВІДКОВО

 

Шахта №10 «Нововолинська» при виході на проектну потужність видобуватиме за рік 900 тисяч тонн вугілля і забезпечить роботою майже півтори тисячі працівників. Її пуск вкрай необхідний для зняття соціального напруження в місті Нововолинську, де за роки незалежності через виробку запасів вугілля перестали працювати сім шахт, а ще двом загрожує така перспектива в найближчі роки.

 

Загальна панорама шахти.

 

 Робочий момент зустрічі. На знімку справа наліво: директор ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Сергій Кожушкін, народний депутат України Ігор Гузь, виконувач обов’язків директора «Дирекція по будівництву об’єктів» Роман Надолинний.