Законопроект щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну та зменшення поширеності куріння (в контексті реалізації Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну та Директиви 2014/40/ЄС) під час круглого столу обговорювали народні депутати, міжнародні експерти, представники уряду, громадськості. Організатор заходу — міжфракційне депутатське об’єднання з питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями Верховної Ради України.

Законопроектом за-проваджується заборона на тютюнові вироби з характерним смаком і ароматизаторами (ваніль, цукор, ментол та ін.). Документ регулюватиме виробництво, маркування, продаж електронних сигарет і трав’яних виробів для куріння. Крім того, за-проваджуються допустимі рівні вмісту шкідливих речовин, забороняється реклама тютюну в Інтернеті. Ці кроки спрямовано на зменшення попиту на тютюнові вироби та зниження привабливості куріння, зокрема, серед молоді, дітей та жінок.
Після ухвалення законопроекту, за словами учасників круглого столу, розмір попереджень про шкоду куріння збільшиться до 65 відсотків. Вони будуть розташовані у верхній половині пачки з обох її боків.
«Сподіваюся, що в парламенті знайдеться критична маса розсудливих народних депутатів, котрі турбуватимуться про здоров’я своїх виборців, а не про зменшення навантаження на Пенсійний фонд. Ми боротимемося за свою перемогу. Цей круглий стіл — один із можливих важелів впливу», — сказала голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.
Надзвичайно важливо, наголосила народний депутат, щоб молодь пишалася тим, що не палить. Для цього має бути створено добрий приклад на рівні держави. Зокрема, треба вилучити з популярних телесеріалів кадри, де герої курять.
Ольга Богомолець нагадала, що навесні цього року парламент прийняв закон, який змушує Міністерство охорони здоров’я тимчасово передати закупівлі на міжнародні організації для подолання корупції. За її словами, без підтримки громадських організацій і міжнародної спільноти ухвалення такого закону було б неможливе. «Сьогодні тільки під тиском громадськості і міжнародної спільноти Україна може розраховувати на рух уперед у світ економічного гуманізму, тому що бюджет має наповнюватися виробництвами, які не шкодять насамперед здоров’ю людей. Їх сьогодні є цілком достатньо. Кабінет Міністрів має приділяти таким виробництвам належну увагу, а не полегшувати життя збільшенням продажу алкоголю, цигарок та нафтопродуктів», — зазначила Ольга Богомолець.
Керівник програми з контролю над тютюном департаменту боротьби з неінфекційними захворюваннями та сприянню здоровому способу життя Європейського бюро ВООЗ Крістіна Майєр-Штендер підкреслила, що законо-
проект повністю відповідає Рамковій конвенції ВООЗ. «Директива ЄС обговорювалася протягом п’яти років. Це були дуже важкі перемовини, але згодом 28 країн—членів Євросоюзу дійшли консенсусу. До травня 2016 року вони мають інтегрувати цю директиву в національне законодавство», — зазначила Крістіна Майєр-Штендер.
Українці, за її словами, підтримують боротьбу з тютюнопалінням, і ВООЗ готова надати необхідну підтримку.

 

 

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець (ліворуч) та керівник програми з контролю над тютюном Європейського Бюро ВООЗ Крістіна Майєр-Штендер.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.