Вечірнє засідання 8 грудня

Народні обранці продовжили розгляд питань із так званого аграрного пакета законопроектів і 237 голосами прийняли у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі (№2558а). 

За словами голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тараса Кутового (фракція Блоку Петра Порошенка), показовим є те, що цей законопроект є результатом консолідованої позиції депутатів, аграрної галузі та контролюючого органу. Під час доопрацювання законопроекту до другого читання було проаналізовано майже 110 дозвільних та інших обов’язкових процедур в АПК. І лише 22 з них було визнано такими, що потребують скасування або уточнення порядку їх застосування. Певний контроль в аграрній сфері обов’язково має бути. Як приклад — ліцензія на поводження з особливо небезпечними речовинами та відходами. Понад 30 тисяч суб’єктів аграрного ринку потенційно змушені отримати цю ліцензію. Багато складнощів виникає і під час боротьби з інфекційними хворобами тварин, приміром, цьогоріч була загроза африканської чуми свиней. «Контроль в АПК має бути, але значна частина регуляторних механізмів в АПК застаріла та дублює один одного», — зауважив Т. Кутовий. Водночас він наголосив, що агропромислова галузь в економіці є однією з найбільш зарегульованих. Тож розроблений законопроект покликаний істотно скоротити адміністративні витрати для аграріїв, що сприятиме зниженню цін на добрива, спрощенню виходу нових суб’єктів господарювання на ринок і як наслідок — зменшенню цін на харчові продукти.
Проектом пропонується скасувати або обмежити дію 22 дозвільних процедур та вимог у здійсненні господарської діяльності сільськогосподарських підприємств, а також обмежити повноваження окремих контролюючих державних органів.
Законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів (№2279) було направлено на доопрацювання.
У цілому також прийнято законопроект про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про стандартизацію і сертифікацію» (№3168). Цей документ передбачає зняття технічних бар’єрів у торгівлі з країнами СНД через проведення добровільної сертифікації харчових продуктів та продовольчої сировини. За словами голови Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка (фракція Радикальної партії), ці положення не суперечать європейському законодавству та директивам ЄС.
Парламент також ухвалив Закон «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» (щодо зміни призначення земельної ділянки») — №2293а. Відповідно до законопроекту, території, на яких розташовані дитячі оздоровчі центри «Артек» і «Молода гвардія», належать до природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та рекреаційних земель з правом забудови виключно для задоволення потреб зазначених дитячих центрів і відповідно до генерального плану їх розвитку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.
На доопрацювання також було відправлено законопроект про внесення змін до розділу ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Національну поліцію» щодо гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей» (№3303). У народних депутатів виникло багато застережень щодо участі працівників правоохоронних органів під час Революції Гідності на наступних подіях у країні — щоб не вийшло так, що держава надаватиме пільги і виплати тим, хто стріляв у людей і розганяв мирних протестувальників.
Відбулося рейтингове голосування по декількох законопроектах, які було обговорено раніше, однак голосів для ухвалення результативного рішення забракло.