Парламентська хроніка

Ранкове засідання 10 грудня

Верховна Рада ухвалила в цілому нову редакцію Закону «Про державну службу». «За» проголосував 261 народний депутат. «Вітаю всіх із прийняттям закону про державну службу. Тепер у нас є п’ять місяців, щоб врегулювати всі необхідні питання», — сказав після успішного голосування Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

А, відкриваючи засідання, він висловив переконання, що це саме той закон, який дасть змогу вибудувати нову систему, в якій почнуть формуватися професійні кадри державного управління. «У всіх нас є багато питань до якості державної служби, тому цей закон дасть відповідь, як за декілька років отримати абсолютно нову та якісну державну службу. Так, як її отримали країни Європи з розвиненою економікою та високим рівнем життя», — наголосив глава парламенту.

Голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Альона Шкрум, представляючи проект закону «Про державну службу», підкреслила, що цей законопроект, без перебільшення, дозволяє зробити революцію в управлінні нашою державою, а держслужбовців — політично неупередженими та професійними. За її словами, під час підготовки документа до другого читання вдалося значно поліпшити його якість. Зокрема, було розглянуто 1382 поправки та пропозиції, що надійшли від 125 суб’єктів права законодавчої ініціативи. З них повністю враховано 418 пропозицій, 112 — частково, 32 — враховано по суті, 85 — враховано редакційно та 735 — відхилено.

Зважаючи на величезний обсяг поправок, комітет запропонував вдатися до процедури ad hoc, тобто, розглянувши лише принципові зауваження, ухвалювати остаточне рішення. Після тривалої дискусії, під час якої народний депутат Максим Бурбак зауважив, що в разі, якщо не буде ухвалено цей законопроект, то з 1 січня наступного року має набути чинності документ часів Януковича, такий підхід підтримали 229 народних депутатів.

Після цього голова підкомітету повідомила, що з представниками фракцій було узгоджено, що закон про державну службу набуде чинності не з 1 січня, а 1 травня 2016 року. «Закон важкий і комплексний, тому Кабінет Міністрів має підготувати понад 30 нормативно-правових актів», — сказала А. Шкрум. Крім того, за цей час уряд має подати, а парламент ухвалити законопроект про приведення законодавства у відповідність до закону про державну службу. Також домовлено, що керівник апарату Верховної Ради призначається на посаду та звільняється з посади парламентом, а керівник апарату Президента призначається та звільняється самим Президентом.

Статтю, якою врегульовується питання оплати держслужбовців, доповнено положенням, що, окрім бюджету, на це можуть спрямовуватися кошти, які надходитимуть від Європейського Союзу, міжнародних організацій, донорських установ та урядів іноземних держав.

Під час обговорення найбільше дискусій точилося довкола поправок народного депутата Юрія Шухевича (Радикальна партія), котрий наполягав на тому, що пенсії держслужбовців мають нараховуватися за єдиними для всіх принципами, тоді як Прикінцеві положення законопроекту про держслужбу містять винятки.

А. Шкрум на це зазначила, що в самому законі чітко записано, що пенсії держслужбовцям нараховуватимуться так само, як і всім громадянам. Проте за рекомендацією юристів та європейських експертів до Прикінцевих положень таки було включено положення, яке діятиме до набрання законом чинності та передбачатиме, що ті, хто 10 чи 20 років відпрацював на державній службі та сплачував підвищений Єдиний соціальний внесок, мають право на призначення вищої пенсії. «Ми боїмося, що ці пенсії будуть повертати через Європейський Суд з прав людини», — зізналася вона та запевнила, що з дня набрання чинності законом жодних інших пенсій для держслужбовців не буде.

До цієї дискусії активно підключилася народний депутат Людмила Денісова («Батьківщина»), котра закликала не забувати, що ті, хто багато років відпрацював на держслужбі, зокрема, представники органів місцевого самоврядування, сплачували у п’ять разів більші соціальні внески та навіть зараз, коли їм уже не призначають пенсії держслужбовців, продовжують сплачувати у 2,5 разу більший ЄСВ.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко на це заперечив, що держслужбовці сплачують лише на 3 відсотки більші внески, тож нехай і пенсію отримують на 3 відсотки більшу.

Ця дискусія могла б тривати дуже довго, тож її вирішили за допомогою голосування, яке показало, що для підтримки поправки Юрія Шухевича голосів обмаль. Глава парламенту зазначив, що Верховна Рада матиме п’ять місяців, щоб повернутися до цього питання.

Нова редакція Закону «Про державну службу» передбачає:

— виведення за межі держслужби політичних посад та посад патронатної служби, а також посад працівників, які виконують функції з обслуговування та допоміжні функції;
— політичну неупередженість держслужбовців;
— запровадження посад керівників держслужби в державних органах, Державного секретаря Кабінету Міністрів та державних секретарів міністерств;
— системну класифікацію посад державної служби в залежності від характеру та обсягу повноважень державних службовців, їх кваліфікації та професійної компетентності;
— єдині умови вступу на державну службу шляхом проведення відкритого конкурсу;
— створення Комісії з питань вищого корпусу державної служби;
— запровадження щорічного оцінювання результатів діяльності держслужбовця (замість нині існуючої атестації та щорічної оцінки), результати якого впливатимуть на розмір призначеної держслужбовцю премії та виявлення рівня його професійної компетентності;
— нові підходи до оплати праці держслужбовців шляхом збільшення посадового окладу в структурі зарплати;
— систему дисциплінарної відповідальності держслужбовців з вичерпним переліком підстав для накладення стягнень;
— встановлення вичерпного переліку підстав для припинення державної служби та ін.

Споживачі отримають повний доступ до інформації про комунальні послуги

Це передбачає ухвалений в цілому законопроект про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення.

Після набрання цим законом чинності споживачі зможуть безперешкодно та безоплатно отримувати інформацію, зокрема про ціни/тарифи, їх складові для всіх категорій споживачів, заходи щодо енергозбереження, державні цільові та інші програми енергозбереження.

Крім того, громадяни отримають безперешкодний та безоплатний доступ до інформації про стан розрахунків та про фактичні обсяги споживання товарів (робіт, послуг) за попередні періоди тощо.

Також Верховна Рада розширила повноваження органів місцевого самоврядування у сфері надання адміністративних послуг. У першому читанні ухвалено законопроект «Про контррозвідувальну діяльність» (щодо підрозділів забезпечення внутрішньої і власної безпеки Державної прикордонної служби України) та обговорено законопроект про внесення змін до розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу (щодо стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду).

Під час розгляду останнього законопроекту представник «Самопомочі» Єгор Соболєв заявив, що фракція не братиме участі в голосуванні, поки не буде знайдено рішення по ситуації у Кривому Розі. А громадські активісти, вимагаючи з гостьової ложі парламенту призначення нових виборів міського голови, скандували гасло «Кривий Ріг».

Таку саму позицію висловив народний депутат Леонід Ємець, котрий повідомив, що парламентська Тимчасова спеціальна комісія, яку він очолює, дійшла висновку про наявність порушень, які вплинули на результати виборів міського голови Кривого Рогу.

Враховуючи загальне напруження в сесійній залі та заяву двох фракцій про оголошення перерви, головуючий дочасно закрив ранкове засідання.

З днем народження вітали народних депутатів Євгена Балицького та Юлія Іоффе.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.