Вечірнє засідання 10 грудня

 

Верховна Рада заслухала звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань перевірки фактів порушень під час проведення повторного голосування на виборах Криворізького міського голови 15 листопада 2015 року та обговорила законопроект про призначення позачергових виборів Криворізького міського голови. А от для ухвалення результативного рішення забракло голосів.

 

Голова ТСК Леонід Ємець назвав основні порушення, які встановила комісія. За його словами, між першим та другим туром голова територіальної міської виборчої комісії поставив питання про те, щоб додатково надрукувати по 12 бюлетенів на 21-шу спеціальну виборчу дільницю. І хоча члени комісії попереджали, що це буде прямим порушенням закону та звернулися з цього приводу до ЦВК, яка також роз’яснила, що додаткові бюлетені друкувати не можна, «за дивним збігом обставин» їх таки надрукували.


Комісія також виявила, що члени комісій на цих спецдільницях, яких призначили лише в день виборів, в порушення чинного законодавства були включені до списків виборців та брали участь у голосуванні. «По семи таких спецдільницях суд першої інстанції витребував списки, де чітко видно, що саме ці особи, які були призначені до комісій лише 15 листопада, ще 12 листопада включені до списків виборців і брали участь у голосуванні», — повідомив Л. Ємець та підкреслив, що стаття 81 закону про вибори чітко передбачає: в разі виявлення у виборчих скриньках виборчих бюлетенів у кількості, що перевищує більш як на п’ять відсотків кількість виборців, які отримали бюлетені, результати виборів на такій дільниці визнаються недійсними.


Саме такий факт мав місце на цих семи спецдільницях, сказав голова ТСК та звернув увагу, що внаслідок цього порушення закону склалася ситуація, що з урахуванням результатів цих семи спецдільниць перемагає Юрій Вілкул, а якщо згідно зі статтею 81 ці результати не буде враховано — то з розривом у 151 голос вже перемагає Юрій Милобог.


Проте сьогодні фактично неможливо встановити реальний результат. Бо хоч існує постанова Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 30.11.2015 року, якою задоволено позовні вимоги Ю. Милобога та постановлено перерахувати голоси на спецдільницях, зробити це сьогодні нікому, адже дільничні комісії існують лише 15 днів після дати виборів.


З огляду на неможливість встановити результати виборів під час повторного голосування на виборах Криворізького міського голови 15 листопада 2015 року, ТСК рекомендує призначити позачергові вибори.


Представляючи законопроект про призначення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд підкреслила, що це політичне рішення, але його потрібно ухвалювати тому, що було порушене фундаментальне право обирати. «Виборче право було порушене виборчими дільницями, які вчиняли фальсифікації, воно було порушене тими органами правопорядку, які закривали очі на фальсифікації, воно було порушене політично залежними та корумпованими судами, які навіть не мали наміру забезпечити незалежний і справедливий розгляд справ та захистити виборче право», — сказала вона та висловила думку, що парламент залишився єдиним органом, який може відновити легітимність волевиявлення та захистити виборче право криворіжців. Відповідно до законопроекту, позачергові вибори Криворізького міського голови пропонується призначити на 27 березня 2016 року.


Під час обговорення представники Опозиційного блоку Дмитро Шпенов та Юрій Бойко заявляли, що таке рішення суперечитиме статті 85 Конституції, яка не наділяє парламент повноваженнями достроково припиняти повноваження міських голів, тож О. Сироїд у відповідь наголосила, що цей законопроект не передбачає припинення повноважень міського голови, а пропонує конституційний спосіб вирішення проблеми. «Відповідно до Конституції парламент має повноваження призначати позачергові вибори органів місцевого самоврядування. Ніхто не приймає рішення про зняття чинного міського голови. Йдеться про призначення позачергових виборів для того, щоб люди могли визначитися без фальсифікацій», — сказала вона.


Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко зазначив, що виборче законодавство передбачає можливість дострокових виборів та підкреслив, що ніхто не збирається позбавляти Ю. Вілкула або будь-якого іншого громадянина України знову піти до громади Кривого Рогу та отримати чи не отримати їхню підтримку. А витрачені на позачергові вибори кошти означатимуть, що «більше ніколи міський голова не прийматиме присягу до розгляду всіх скарг у суді».


Оскільки голосів для ухвалення результативного рішення так і не знайшлося, то Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував представникам фракцій провести додаткові консультації та знайти 226 голосів для ухвалення політико-правового рішення, яке допоможе вирішити цей конфлікт.