Ранкове засідання 11 грудня

Виступаючи під час учорашньої години запитань до уряду з річним звітом про виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів, прем’єр Арсеній Яценюк насамперед подякував парламентаріям за підтримку урядових ініціатив. Передусім це стосувалося представників створеної рік тому коаліції, та хоча Радикальна партія Олега Ляшка офіційно й вийшла з більшості, її підтримку урядовці відчувають досі, зауважив він. І саме завдяки налагодженій співпраці, сказав Арсеній Яценюк, цьогоріч уряду спільно з парламентом вдалося зробити чимало.
При цьому він зауважив, що завжди сповідував таку політику: «Все, що добре — це заслуга народних депутатів, а що погано — персональна відповідальність Прем’єр-міністра».
Протягом року діяльності, наголосив прем’єр, уряду довелося ухвалювати надзвичайно складні рішення. Коли нинішній Кабінет Міністрів прийняв справи, на єдиному казначейському рахунку було лише 108 тисяч гривень, поінформував головний урядовець та додав, що завдяки спільним зусиллям, і, насамперед, ухваленій бюджетній децентралізації, отримано 40 відсотків додаткових коштів. Тож зараз на казначейському рахунку вже 95 мільярдів гривень. Це дає змогу вчасно виплачувати зарплатню та гарантувати соціальні виплати. Так само золотовалютні резерви ще рік тому становили 6 мільярдів доларів США, а нині оцінюються в 13 мільярдів доларів. Серед успіхів, які назвав прем’єр, стабілізація ситуації у банківському секторі. Зокрема, він подякував народним обранцям за підтримку закону про реструктуризацію взятих попередньою владою боргів, нагадавши, що вони становлять 73 мільярди доларів. Нині ця сума — 66 мільярдів. «Це відповідь тим, хто казав, що уряд тільки набирає боргів», — сказав А. Яценюк. Завдяки досягнутій реструктуризації зовнішніх боргів нам вдалося зменшити суму обслуговування кредитів майже на десять мільярдів гривень. Так само уряд зумів реструктуризувати заборгованість «Ощадного банку» та «Укрексімбанку», «Укрзалізниці», КП «Південне» та «Укравтодору». «Тобто наше спільне завдання зі зменшення боргів та боргового навантаження виконується», — резюмував А. Яценюк.
Також прем’єр зміг повідомити про поки що незначне, але економічне зростання, адже в останньому кварталі фіксується збільшення на 0,7% внутрішнього валового продукту. При цьому він не заперечує, що поки що люди змушені виживати, бо збільшення соціальних стандартів на 13-19% не особливо перекрило інфляцію.
Проектом бюджету на 2016 рік, який учора уряд подав до парламенту, передбачено збільшення соціальних стандартів ще на 12%, що має відповідати рівню інфляції. Основною причиною збільшення цін А. Яценюк назвав здорожчання тарифів.
У питанні забезпечення країни енергоресурсами прем’єр великі надії покладає на подолання енергетичної залежності від Росії. Сусідня країна уже перестала бути для нас диктатором завдяки вдало запровадженій енергетичній реформі, сказав він, припустивши, що наступного року ціна на газ може навіть знизитися. У своїх прогнозах глава уряду навіть припустив, що вже за десять років Україна не тільки не купуватиме природного газу, а й зможе його експортувати. У цьому контексті він зауважив, що у 2014-му дефіцит компанії «Нафтогаз України», який доводилося покривати за рахунок держбюджету, становив 10 мільярдів доларів США, цьогоріч він сягає 1 мільярда, а наступного року уряд взагалі не дотуватиме цю компанію.
До того ж вдалося скоротити на 25% обсяги споживання газу. «В середньому ми споживаємо природного газу на 50 мільйонів кубічних метрів менше, ніж у минулому році. Це означає, що кожен день ми платимо за природний газ на 11,3 мільйона доларів менше», — сказав А. Яценюк та підкреслив, що за весь опалювальний сезон економія становить 2 мільярди доларів США.
У 2015-му на армію також витрачено безпрецедентну суму в розмірі 5% ВВП, наголосив А. Яценюк. Це дало змогу закуповувати техніку, підвищувати зарплатню захисникам Вітчизни тощо. Наступного року військовий бюджет має становити ті само 5% ВВП, або 113 мільярдів гривень.
«Ми мали непросту дискусію і непрості діалоги про безвізовий пакет законів, — зауважив прем’єр. — Попри це, нам вдалося його проголосувати. Можу чітко заявити, що Україна виконала всі критерії для запровадження безвізового режиму», — сказав А. Яценюк та повідомив, що вже 15 грудня очікується оприлюднення остаточного звіту щодо цього питання. «Наша країна заслуговує на те, щоб Європейський Союз відкрив свої кордони», — переконаний глава уряду.
Відзвітував прем’єр і про досягнення в частині дерегуляції. «Ми наполовину скоротили державні органи та інспекції, — сказав він. — Проголосували за скасування різного роду ліцензій та сертифікатів. Торік на 20% зменшили чисельність державної служби, цього року це буде зроблено ще на 20%. Ми скоротили на 30% Державну фіскальну службу, на кілька сотень поменшало податкових інспекцій. Але це тільки перші кроки, які повинні продемонструвати, що не кількістю, а якістю працює державний апарат». У цьому контексті А. Яценюк назвав історичним рішення про підтримку законопроекту про державну службу. Тепер, за його словами, залишилося питання імплементації цього документа.
Прем’єр звернувся до народних депутатів із закликом активніше працювати над ухваленням інших важливих законопроектів, зокрема, про приватизацію. За його словами, останній законопроект уже з десяток разів вносився до парламенту, але, на жаль, так і не був підтриманий. Тим часом він міг би дати можливість залучити іноземні інвестиції, створити нові робочі місця, провести чесну і прозору приватизацію та позбутися політичного впливу в питаннях управління держпідприємствами. Як приклад А. Яценюк навів НАК «Нафтогаз України», де запроваджено вже новий статут і нові незалежні директори працюють виключно в інтересах державної компанії.
Окремо у звіті йшлося про децентралізацію, яка вже дала можливість територіальним громадам отримати майже 24 мільярди гривень. Не менш важливою є й передача функцій реєстрації на місця. За словами А. Яценюка, це дає місцевим громадам ще понад 1 мільярд гривень.
Найважливішими завданнями до кінця цього року прем’єр вважає ухвалення Держбюджету на 2016 рік, податкової реформи та законопроектів про легалізацію грального бізнесу, ринку бурштину та про приватизацію.
Сім завдань для уряду на наступний рік:
— медична реформа;
— освітня реформа;
— проведення приватизації;
— подальша децентралізація;
— створення зони вільної торгівлі;
— завершення судової реформи.
Відповідаючи на запитання народних депутатів, Прем’єр-міністр повідомив, що уряду вдалося знайти додатково 700 мільйонів гривень для будівництва дороги Львів — Івано-Франківськ. А загалом, цього року на дороги через «Укравтодор» виділено понад 3 мільярди гривень. Завдяки проведеним тендерам, вартість ремонту на окремих ділянках вдалося зменшити на 50 відсотків.
Ціни на товари, які зросли через підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, можливо, вдасться зменшити, коли запрацює зона вільної торгівлі з ЄС, прогнозує А. Яценюк. Адміністративним шляхом стримувати ціни неможливо, резюмував він, зауваживши, що «зростання цін вбиває економічне зростання, і боротися з цим явищем треба передусім економічними методами».
Відповідаючи на запитання про Податковий кодекс, прем’єр подякував парламентаріям за вже проведену роботу. Але наголосив: під час останнього засідання Національної ради реформ спільно з Президентом вдалося дійти до компромісного варіанта цього законопроекту — із суттєвим зменшенням ставок податків та спрощенням адміністрування при сплаті цих податків. «Наша основа — зменшити податок на зарплату вдвічі, тобто звільнити від надскладного податкового ярма роботодавців та працівників, — сказав А. Яценюк. — Вчора уряд затвердив цей документ і він уже зареєстрований у парламенті. Ми просимо, щоб його підтримали і тіло Податкового кодексу набуло чинності з другого кварталу 2016 року. Там багато новацій, до яких платники податків мають звикнути. Протягом трьох місяців треба буде внести ще певні корективи. Але зменшені ставки податків мають набути чинності з 1 січня наступного року. Саме на цих ставках збалансували бюджет». За його словами, ця реформа дає можливість бізнесу розвиватися, а бюджету виконати свої зобов’язання.
Прем’єр-міністр також повідомив, що для погашення заборгованості перед шахтарями уряд уже виділив 300 мільйонів гривень, наголосивши, що перед профільним міністром стоїть завдання провести реальну реструктуризацію вугільної галузі, щоб шахтарі отримували те, що їм належить, і щоб державні шахти могли конкурувати з приватними і заробляти.
Під час запитань народних депутатів рівень пристрастей у сесійній залі поступово почав зашкалювати. Зокрема, Мустафа Найєм запропонував прем’єру подати у відставку, оскільки, мовляв, парламент є заручником фракції «Народний фронт», яка не підтримає відповідну пропозицію. «Я взяв на себе повноту відповідальності за непопулярні кроки, яких 20 років не робив ніхто, — відповів на це А. Яценюк. — І коли я йшов на цю посаду, я знав, що станеться з моїм рейтингом. Я це знав. І взявся за це не задля власного рейтингу, а для того, щоб провести реформи і для рейтингу нашої країни».
А далі, коли народний депутат від Блоку Петра Порошенка Олег Барна спробував витягнути прем’єра з-за трибуни, попередньо завдавши йому удару букетом квітів, у сесійній залі розпочалася бійка.
Коли всі вгамувалися, лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко вибачився перед колегами за цей інцидент, назвавши його «неетичним та неприпустимим». «Думаю, що висловлю позицію всієї фракції, якщо скажу, що ми засуджуємо такі дії», — наголосив він.
Під час засідання народні депутати встигли проголосувати лише за звернення до міжнародної спільноти про продовження та посилення санкцій проти Російської Федерації за організацію терористичних актів в Україні. Після цього в засіданні оголосили перерву, а потім взагалі його закрили.
Учора вітали з днем народження народних депутатів Миколу Томенка та Григорія Тіміша.

Факт

Протягом року п’ять мільйонів домогосподарств отримали субсидії, а це приблизно 15 мільйонів громадян.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.