Україна втратила 16 пунктів рейтингу в індексі протидії змінам клімату. Це засвідчило дослідження, результати якого було оприлюднено під час Кліматичної конференції ООН у Парижі. Сталося це через те, що наша країна порівняно з іншими залишається енергозатратною, з низькою часткою віднолюваних джерел. А ще в нас практично відсутня кліматична політика.


Проте упорядники рейтингу відзначили, що в України, незважаючи на низький результат, є хороші тенденції щодо цих пунктів, оскільки поступово змінюється законодавство для регуляції цих сфер, і країна активно почала переходити до альтернативних джерел.


«Низький рейтинг України також пов’язаний із дуже слабкою метою України для нової кліматичної угоди. Наша мета передбачає зростання викидів парникових газів на 40 відсотків до 2030 року від сьогоднішнього рівня. Тому Україна має її переглянути й узгодити з уже наявними державними планами в сфері енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики, які наразі чомусь не враховані в кліматичній перспективі України», — прокоментувала ситуацію «Голосу України» голова відділу кліматичної політики Національного екологічного центру України Ірина Ставчук.


Слід зазначити, що відповідно до Індексу протидії змінам клімату, найкраще кліматичну політику проводять у Данії, Швеції та Великій Британії. Проте три позиції рейтингу традиційно залишаються відкритими, оскільки упорядники вважають, що жодна країна не зробила достатньо для запобігання зміні клімату.