Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції ухвалив рішення передбачити в законі про Державний бюджет України на 2016 рік фінансування Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) на рівні не менш як 495 мільйонів гривень, у тому числі на видатки розвитку — не менш як 114 мільйонів гривень, а Антикорупційної прокуратури на рівні не менш як 78 мільйонів гривень. Комітет вимагає виписати фінансування НАБУ та Антикорупційної прокуратури в державному кошторисі окремим рядком. Депутати рекомендували передбачити встановлення зарплат в антикорупційних органах на рівні, який визначено законом. Таке рішення було прийнято на засіданні антикорупційного комітету одноголосно.

Директор НАБУ Артем Ситник на засіданні комітету розповів, що коли уряд подав у вересні проект бюджету, на діяльність Антикорупційного бюро виділялося... нуль. Хоча Антикорупційне бюро просило фінансування на рівні майже 800 мільйонів гривень. Згодом дійшли згоди з Мінфіном та МВФ, і у проекті бюджету на 2016 рік загальний бюджет 
НАБУ становить 495 мільйонів гривень, із них 114 мільйонів — на капітальні видатки.
Нині в НАБУ триває конкурс з обрання антикорупційних детективів, який планують завершити до середини січня, у другій хвилі конкурсу буде призначено ще 100—120 детективів. На сьогодні в штаті НАБУ працює майже половина із його складу. За штатним розписом у НАБУ працюватимуть до 700 осіб.
На сьогодні НАБУ внесло до Єдиного реєстру досудових досліджень 12 проваджень. Ще 15 справ передано від Генпрокуратури.
Голова комітету Єгор Соболєв відзначив, що за законом до НАБУ мають бути передані 22 тисячі справ від Генеральної прокуратури. Така кількість томів, за словами депутата, займе все приміщення зали, де відбуваються засідання комітету, від підлоги до стелі.
Заступник Генерального прокурора — керівник Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький розповів, що на сьогодні призначено шестеро працівників — процесуальних керівників, загалом має бути призначено 42 антикорупційні прокурори. 
Під час засідання комітету пролунала й нова резонансна заява. Заступник голови комітету, позафракційний народний депутат Борислав Береза навів дані, які нині жваво обговорюють у ЗМІ та в соцмережі: НАБУ закупило ксерокс за 71 тисячу 371 гривню. Тоді як такий само ксерокс можна купити за 47 тисяч гривень, а за безготівковим розрахунком — за 45 200 гривень. «Довіру суспільства згубити дуже легко, а завоювати її дуже важко», — заявив Береза. Артем Ситник пообіцяв розібратися з цим питанням особисто. Керівник НАБУ також пообіцяв викласти на офіційному сайті бюро, який вигляд матимуть укомплектування та екіпіровка антикорупційного спецназівця.
Голова комітету Єгор Соболєв також оприлюднив листи, які комітет отримав від МВС та СБУ у відповідь на звернення комітету, прийняте на минулому засіданні, щодо прослуховування народних депутатів Олега Ляшка та Сергія Лещенка. Однак у МВС та СБУ запевнили, що прослуховування депутатів не здійснюва-лося.

Дослівно (на запитання «Голосу України»)

— Коли буде спрямовано до суду перші кримінальні справи?
Директор Національного антикорупційного бюро Артем СИТНИК:

— Одним із пріоритетів діяльності НАБУ є державні закупівлі та державні підприємства, оскільки саме через ці об’єкти виводиться дуже багато державних коштів. Наш підхід такий: доки немає підозри, коли буде зібрано достатньо даних, які вказують на причетність певного чиновника до злочину, робити гучні заяви ми не будемо. Якщо є гучні заяви, ми будемо проводити розслідування, але якісь висновки у вигляді підозри ми робитимемо тільки тоді, коли висновки будуть підкріплені відповідними доказами. Ми затримали суддю (про що вже повідомляв «Голос УкраЇни». — Ред.), будемо вимагати в цьому році направити справу в суд. Це не складна справа. Щодо інших справ, які зареєстровані, — це достатньо складні схеми, мільйонні суми, тому необхідно ще провести певні слідчі дії.
— Коли очікувати на винесення перших судових рішень в антикорупційних справах?
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар ХОЛОДНИЦЬКИЙ:
— Я буду спрямовувати роботу прокуратури і так само спрямовувати роботу НАБУ, щоб вона була не ефектна, а ефективна. У нас немає часу, немає тих років, які є в європейських колег, де антикорупційні справи можуть розслідуватися роками. Конкретних строків від мене зараз не почуєте, оскільки ми лише розпочали діяльність і називати березень, квітень, травень чи субота — важко. Але робота триває. Головне — процес уже запущено.

 

 

Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький під час засідання комітету.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.