Цьогорічний оборонний бюджет країни порівняно з минулим роком зріс на 15 мільярдів гривень. На цьому наголосили під час прес-конференції голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський (фракція «Народний фронт») (на знімку праворуч) та секретар комітету Іван Вінник (фракція Блоку Петра Порошенка) (на знімку ліворуч).

Йдеться про збільшення фінансування всього безпекового сектору -не лише Збройних Сил, а і Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Міноборони, Державної спецслужби транспорту, Головного управління розвідки, Державного технічного агентства, СБУ, Управління державної охорони, Служби зовнішньої розвідки, адміністрації Державної служби спецзв’язку. Як розповіли депутати, завдяки «тиску» комітету за «бюджетну ніч» у парламенті пропоновані видатки на оборону зросли на 10 мільярдів.
Сергій Пашинський наголосив: якщо у попередні роки оборонний бюджет на 90% «з’їдали» видатки на грошове утримання військовослужбовців, одяг, харчування, квартири тощо, то в цьогорічному бюджеті 30% буде витрачено на озброєння. З одного боку, якщо подивитися на увесь держбюджет України, це ніби багато. Водночас, зауважив голова комітету, військовий бюджет Росії, незважаючи на їхнє падіння ВВП та бюджетний колапс, становить 50 мільярдів доларів. А наш оборонний бюджет — трохи більш як три мільярди доларів.
Торік Верховна Рада прийняла 37 законів у сфері національної безпеки та оборони, які вже стали законами, і які створили дієву законодавчу базу.
При цьому голова комітету відзначив, що левова частка цих законів — це була реакція на ті виклики, які ставило життя, а не погляд наперед. «На жаль, ми доганяли проблему, а не модулювали стратегію», — сказав Сергій Пашинський. — А ми все-таки повинні працювати на випередження».
З нового року в оборонному комітеті обіцяють поміняти стратегію і «працювати на випередження». Комітет уже запланував до розгляду майже 50 законопроектів у сфері нацбезпеки та оборони.
Серед ініціатив оборонного комітету — прискорити реформу Нацгвардії, де планують створити бригади за американським взірцем для підготовки військового резерву, збільшити фінансування допризовної підготовки, відродження системи сприяння обороні на кшталт радянського ДОСААФ, оголосити нинішній рік роком «дисципліни та порядку» — ухвалити закони, які сприятимуть посиленню дисциплінарної відповідальності в армії, посилити контроль за державними закупівлями в Збройних Силах, розробка нової концепції харчування в армії.
Сергій Пашинський назвав серед досягнень парламентського оборонного комітету те, що вдалося добитися зниження закупівельних цін на дизельне пальне для потреб армії, і тепер Мінооборони закуповує пальне за найнижчими цінами на ринку. Хоча торік виникали скандали стосовно цін, за якими купували пальне для потреб армії: 30 тисяч тонн дизпального закупили за ціною на 30% вищою за ринкову, а мазут — за 12 тисяч гривень за ринкової ціни в 6 500 гривень. Керівника цього управління Міноборони вже звільнили і він нині під слідством. «Ми порахували, що тільки на закупівлі пально-мастильних матеріалів завдяки зусиллям нашого комітету Міністерство оборони зекономило мільярд гривень», — сказав С. Пашинський.
Іван Винник повідомив, що у 2016 році в рамках міжнародної співпраці та міжпарламентських зв’язків 300 мільйонів доларів буде надано Україні як військову допомогу з боку американського уряду. Її розподілятимуть на підставі рішення об’єднаного координаційного комітету, який було створено за участю представників українського уряду, зокрема, Міністерства оборони, а також послів в Україні США, Великої Британії, Литви та Канади. Зокрема, йдеться про радари, засоби зв’язку, які дозволять у повному обсязі забезпечити ті підрозділи, які сьогодні перебувають на лінії зіткнення та демаркації.
У першій декаді лютого С. Пашинський та І. Вінник планують відвідати Вашингтон, де зустрінуться з конгресменами США стосовно військово-технічної допомоги, яка передаватиметься Україні.
Збільшення оборонного бюджету в 2016 році також дасть змогу збільшити зарплати військовослужбовцям — до семи тисяч гривень і більше. Адже нині працівники поліції отримують подеколи більше, аніж військові на передовій.
За програмою житлового забезпечення військовослужбовців пропонується не лише фінансування будівництва чи придбання житла, а й пільгове кредитування, лізинг, довгострокова оренда.

Факт

Середня зарплата військовоcлужбовців у 2016 році зросте до семи тисяч гривень.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.