На батьківщині Миколи Леонтовича створюють пам’ятник його «Щедрику». Скульптурну композицію приурочать до 100-ліття з часу першого професійного виконання твору.

Сто років тому «Щедрик» уперше прозвучав у професійному виконанні хору Київського університету. Пісню, написану Леонтовичем, чули раніше. У 1902-му на концерті у селі Чуків Немирівського району на Вінниччині її співали діти з хору, яким керував їхній вчитель Микола Леонтович. Про цей факт не згадує Вікіпедія, журналіст «Голосу України» знайшов його у спогадах сучасника Леонтовича — відомого композитора Кирила Стеценка.
«Щедрик» звучить по всьому світу. В Америці він зветься «Колядка дзвонів», під цю мелодію в США відкорковують шампанське у Новорічну ніч. В Англії його називають «новорічна серенада», в Латинській Америці — «пісня великих чарів», у Канаді — «нововідкритий сфінкс».
— Твір заслуговує на увічнення у формі скульптури, — каже вінницький дизайнер Олександр Котловий, який працює над проектом. — Пам’ятний знак стане одним із елементів комплексу, що створюється на території музею, прилеглій території та на кладовищі, де похований композитор.
Ідея зробити пам’ятник всесвітньовідомій мелодії виникла під час реконструкції музею Леонтовича. Ремонт розпочали минулої осені, й він ще триває. Музей — у селі Марківка Теплицького району. Там жив батько автора «Щедрика». Саме в цьому селі вбили Леонтовича, коли він приїхав у гості. Сталося це 95 років тому, 10 січня. Музиканта застрелив у батьківській хаті чекіст Гріщенко. Подробиці вбивства дослідила завідувачка відділу Вінницького обласного краєзнавчого музею Лариса Семенко. Поховали Леонтовича 12 січня 1921-го. Композитору виповнилося тільки 43 роки.
— Моя пропозиція — взяти за основу пам’ятника «Щедрику» сцени з українського вертепу, — продовжує Олександр Котловий. — Зобразити всіх героїв цього різдвяного дійства. Адже саме на Різдво найчастіше звучить «Щедрик». Звісно, не можна обійтися без дзвіночків. Вони мають бути справжні. Щоб кожен відвідувач міг торкнутися їх і почути мелодію. Цей дзвін на подвір’ї музею нагадуватиме передзвони, що звучать у мелодії. Дзвіночки — важливий елемент скульптурної композиції.
За словами співрозмовника, пам’ятник «Щедрику» має бути поруч або неподалік від пам’ятника Леонтовичу. А ще слід облаштувати місце для виступів художніх колективів. Фінальним акордом створення музейного комплексу має стати проведення Різдвяних фестивалів щедрівок.
— Коли з’їжджатимуться багато виконавців, треба буде подбати і про столи та місця для того, щоб людей пригостити, — наголошує Олександр Котловий. — Тобто ми не тільки ремонтуємо музей, а прагнемо створити музейний комплекс. Від хати алея пролягатиме до кладовища, де похований Микола Леонтович. До речі, могили батьків також збереглися.
Музей Леонтовича у Марківці — не у батьківській хаті, вона не збереглася. Для нього збудовано окреме приміщення. Кошти на його реконструкцію виділила обласна влада.
— У нашому музеї є речі, що належали Миколі Леонтовичу, — розповідає завідувач відділу культури Теплицького району Віктор Прокопенко. — Навіть рояль зберігся. В радянські часи його намагалися вивезти з села. Вже й на машину завантажили. Якось усе-таки вдалося відстояти інструмент. Розповідь про цей епізод могла б стати гарним додатком до експоната. Зберігся стіл, деякі меблі з хати батька, який був тут священиком. Усі ці речі знайдуть своє місце в оновленому музеї.
Завершити створення музейного комплексу Леонтовича планують у нинішньому році — році 100-ліття першого професійного виконання «Щедрика». До слова, Микола Леонтович був на тому концерті.
...В Америці уперше «Щедрик» Леонтовича прозвучав 5 жовтня 1921 року. Тоді за океаном гастролював хор Олександра Кошиця. Твір пролунав у відомому концертному залі «Карнегі-хол». Він зачарував і публіку, і музичну еліту. 1936-го американець українського походження Пітер Вільговський створив англійський текст до «Щедрика». Мелодія нагадувала йому передзвін дзвоників, і він відтворив цей образ у віршах. Саме тому мелодія утвердилася у західній культурі як «Колядка дзвонів». Досі її співають на Різдво у багатьох країнах. Американці використали її у десяти художніх фільмах, зокрема у «Сам удома», «Гаррі Потер», «Сімейка Адамсів». «Колядка дзвонів» традиційно звучить при запуску на орбіту кораблів «Шатл». У 2015-му у світі визначено 17 кращих виконань «Щедрика» — від класики до рок-мелодій.

Вінницька область.

 

 

 

 

На знімках: українська ювілейна монета з портретом Миколи Леонтовича; рояль, клавіш якого торкалися руки композитора.

Фото Ірини Лупещенко.