З 1 жовтня 2015 року станом на 10 січня 2016 року в Україні зареєстровано 2,2 мільйона випадків захворювання на грип та гострі респіраторні інфекції. Про це під час брифінгу повідомила директор державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань» МОЗ України Любов Некрасова. За її словами, на грип та ГРВІ протягом цього періоду перехворіли 5,7% населення.

На жаль, на 10 січня 2016 року офіційно зареєстровано 25 летальних випадків. Любов Некрасова наголосила, що всі померлі не були щеплені від грипу.

***

В Україні відзначається агресивність вірусу грипу типу        А Н1N1, що на відміну від інших вірусів здатен провокувати важкі вірусні пневмонії, які часто є причиною летальності. Про це з посиланням на головного позаштатного інфекціоніста МОЗ України Ольгу Голубовську «Голосу України» повідомили у пресс-службі міністерства.


Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику — дітей віком до п’яти років (насамперед до двох років), вагітних жінок, людей, старших за 65 років, а також з надмірною вагою, хто має хронічні захворювання тощо. Це стосується також медичних працівників, вчителів та вихователів, продавців, водіїв громадського транспорту, усіх, хто працює в багатолюдних місцях.


За повідомленням, в Україні є сьогодні засоби специфічної терапії проти грипу, але ефективні вони лише в перші 48 годин захворювання. Тому в разі появи небезпечних симптомів — значне підвищення температури тіла, головний біль, біль у м’язах, горлі, кашель, нежить, закладання носа — представники груп ризику мають обов’язково звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та за потреби отримати лікування протягом двох діб з часу появи симптомів грипу. Вагітні жінки мають викликати свого лікаря або сімейного лікаря телефоном. Згідно з рекомендаціями ВООЗ належний рівень охоплення щепленнями проти грипу має бути не менш як 75% серед груп медичного та професійного ризику.

***

Краматорськ. Кримінальне провадження за фактом неналежного виконання службових обов’язків посадовими особами виконкому Краматорської міської ради розпочала місцева прокуратура. «Встановлено, що на порушення вимог чинного законодавства органами місцевого самоврядування м. Краматорська Донецької області не забезпечено належну координацію діяльності служб та установ міста з питань боротьби із грипом та надання лікувально-профілактичної допомоги населенню у передепідемічний та епідемічний періоди. Крім того, не забезпечено закупівлю для лікувальних закладів медичних препаратів і обладнання для подолання інфекційних захворювань», — йдеться в повідомленні прес-служби відомства.


«Невиконання вказаними посадовими особами службових обов’язків призвело до тяжких наслідків у вигляді загибелі людей. Так, з 26 грудня 2015 року по 14 січня 2016 року в стаціонарах міста з діагнозом «пневмонія», що є ускладненням грипу, перебувало 227 хворих, з яких 32 — у важкому стані. Із 29 госпіталізованих дітей 5 — у важкому стані. Кількість померлих становить 17 осіб. Краматорською місцевою прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України», — зазначили в прес-службі.


Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Загалом на території Донецької області від грипу померло вже понад 30 людей, додали в прес-службі прокуратури області.

***

Харків. Як повідомляють на сайті Ізюмської міськради, з 15 січня по 22 січня тимчасово припиняється навчання у всіх навчальних закладах, установах культури й спорту Ізюму, а також запроваджують «масочний» режим. Рекомендовано зупинити роботу об’єктів ресторанного господарства, у тому числі кафе, барів, ресторанів і піцерій.
Адміністрація Ізюмської ЦМЛ поінформувала, що нині госпіталізовано майже сто осіб, з них 40 дітей. Від ускладнень свинячого грипу вже померло п’ятеро мешканців Харківщини.

***

Дніпропетровськ. В офіційному прес-релізі ОДА зазначено, що цьогоріч медики мають справу з двома видами грипу — А і В. Перший є небезпечним, викликає ускладнення у вигляді пневмонії. «На Дніпропетровщині такий вид грипу виявлено у двох малюків. Ускладнень вдалося уникнути — їхні батьки вчасно звернулися до медзакладів. Діти отримали необхідне лікування й уже повернулися додому», — зазначила директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної держадміністрації Наталя Будяк.
— Офіційно в нашій області епідеміологічний поріг з грипу не перевищено, епідемії нібито немає, — сказав головний державний санітарний лікар області Андрій Кондратьєв. — Але це зовсім не означає, що її не буде. Крім того, у нашій області уже є Н1N1, ми це точно знаємо.

***

Тернопіль. У регіоні, за словами начальника Головного управління санітарної служби в Тернопільській області Володимира Паничева, лабораторно підтверджено дванадцять випадків грипу. Останній — у дитини з Кременецького району. З початку епідсезону в області захворіли майже 40 тисяч осіб, більше половини з них — діти. Епідпоріг перевищено у Тернопільському районі. Кількість захворювань на ГРЗ зростає щодня. Медики кажуть, що циркулюють три штами грипу, в тому числі «каліфорнійський» (у народі «свинячий»).


***


Київ. Столична влада ухвалила рішення про тимчасове припинення навчального процесу у загальноосвітніх навчальних закладах міста з суботи, 16 січня.
Крім того, ухвалено рішення про обмеження проведення публічних масових заходів, щоб запобігти розповсюдженню захворювань серед мешканців столиці. Про це київський міський голова Віталій Кличко заявив під час наради із заступниками та керівниками профільних департаментів щодо ситуації із сезонними захворюваннями на грип та ГРВІ у столиці.


За повідомленнями наших кореспондентів.