Пріоритетом для країни в 2016 році є забезпечення миру і повернення суверенітету України на Донбас, боротьба за анексований Крим — таким був лейтмотив першої майже двогодинної прес-конференції у новому році Президента України Петра Порошенка. Окрім того, відповідаючи на запитання журналістів (на знімку), глава держави зробив низку інших політичних заяв.

 


Мінські домовленості потребують конкретизації


Президент наголосив, що так званого Мінська-3 не існує. Натомість чинні мінські домовленості потребують конкретизації.


«Мінська-3» не існує і, сподіваюся, не буде існувати, — зазначив Порошенко. — Єдине, чого на сьогодні потребують мінські домовленості, — конкретних дат». При цьому він нагадав, що в разі чергового порушення режиму припинення вогню на Росію чекатимуть нові міжнародні санкції.


«Чи є загроза того, що Росія знову не виконає і не імплементує якісь пункти Мінських угод? Буду з вами відвертим — ця загроза дійсно є. Яка буде реакція на цю загрозу? Санкції, продовження або, якщо відбудеться загострення, посилення санкцій», — сказав Президент.


Переговори з ким завгодно


Президент заявив, що він готовий до переговорів із ким завгодно задля вирішення ситуації на Донбасі та звільнення заручників. Коментуючи зустріч із представником Росії в тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Борисом Гризловим, П. Порошенко сказав, що метою цієї зустрічі було визначення подальших кроків щодо врегулювання ситуації на Донбасі й наголошувалося на незмінності вимог України: повернення контролю над неконтрольованою ділянкою державного кордону, відновлення українського суверенітету на окупованих територіях, відновлення режиму повної тиші та активізації роботи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.


«Я зустрічатимуся з ким завгодно для того, щоб повернути додому українських героїв Савченко, Сенцова, повернути українських заручників, які знаходяться як на окупованих територіях, так і на території РФ, забезпечити режим повної тиші для того, щоб припинити обстріли українських позицій», -заявив Президент.


Чи буде відставка Яценюка?


На це запитання Президент заявив, що очікує на «серйозну та відповідальну розмову» всередині парламентської коаліції щодо питання переформатування уряду.


«У нас є встановлений Конституцією порядок. За Конституцією Президент не відставляє і не призначає уряд, це справа коаліції. Я думаю, що в коаліції попереду дуже серйозна розмова. Я дуже зацікавлений в тому, щоб зберегти єдність коаліції, але щодо питання формування уряду — має бути професійна, відповідальна і серйозна розмова в коаліції», — сказав Порошенко.


Чи звільнять Шокіна?


Президент заявив, що зміни у правоохоронних органах мають бути досягнуті за рахунок реформування системи, а не через постійну зміну генеральних прокурорів.


«Я не буду іти шляхом, коли ми будемо міняти кандидатів на посаду генерального прокурора», — сказав Порошенко.


Світло піде лише в український Крим


Глава держави пообіцяв, що «віялових відключень» в українській енергосистемі не буде. Однак поставки електроенергії до Криму відновляться тільки після повернення українського суверенітету.


«Ми готові постачати електроенергію в український Крим, не хочете — почекаємо пропозицій повернення українського суверенітету до Криму», — сказав Порошенко.


Без доступу до «Рошену»


Президент запевнив, що вже підписав усі необхідні документи про передачу його частки в «Рошені» до незалежного так званого «сліпого» трасту, яким управлятиме респектабельний іноземний банк.


«Я цього року підписав договір нарешті, бо дійсно зайняли юридичні питання дуже багато часу, про передачу моєї частки в «Рошені» у незалежний траст, який заснований на моделі «сліпого трасту», — сказав Порошенко.


За його словами, така угода передбачає неможливість її розірвання протягом президентської каденції. І жоден його підпис чи вказівка не матимуть юридичної сили.


Охматдит добудують


Національна дитяча спеціалізована лікарня в Києві «Охматдит» обов’язково буде добудована, запевнив Президент. Щодо розслідування попередніх зловживань під час будівництва нового корпусу дитячої лікарні, Порошенко повідомив, що звернувся до відповідних правоохоронних органів, щоб вони провели аналіз цих зловживань.


Задоволений Гонтаревою


Президент висловив задоволення діяльністю голови Національного банку України Валерії Гонтаревої. А величезну інфляцію Порошенко пояснив, зокрема, падінням цін на основні продукти українського експорту: сільськогосподарські продукти, продукцію металургійної та хімічної промисловості.


«Банкрутство системи, не банку окремого, було невідворотним, — сказав Президент. — Тому що проблеми накопичувалися з 2008 року: величезна кількість банків-»пустишок», які мали лише політичне або олігархічне прикриття, інфікували всю банківську і економічну систему. На сьогодні від цієї інфікованості Україну вдалося значною мірою захистити». Президент пообіцяв, що у 2016 році темпи інфляції будуть значно знижені.


Державне бюро розслідувань


Прямо під час прес-конференції Президент підписав ухвалений парламентом Закон «Про Державне бюро розслідувань», при цьому наголосивши, що за цим законом слідства в прокуратурі вже не буде, і прокуратура буде обмежена лише справою представництва інтересів держави в суді.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Думки з приводу

 

Народні депутати України поділилися своїми враженнями від прес-конференції Президента України:


Олексій ГОНЧАРЕНКО, фракція Блоку Петра Порошенка:


— Головне враження: ми побачили європейського демократичного Президента. Давайте згадаємо прес-конфереції Януковича і порівняємо з цією. Відкриті питання, жодної підготовки, Президент відповідав на незручні запитання. Всі журналісти мали можливість їх поставити. Це була справді європейська прес-конференція Президента.


Чогось сенсаційного я не почув, але сам формат, у якому це відбулося, мене надихає. Щодо Криму я почув нове: Президент пропонує новий формат «Женева+». І це цікаво. А ось щодо Донбасу Порошенко вкотре підтвердив, що немає жодної альтернативи «Мінську-2».


Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, фракція «Народний фронт»:


— Багато людей очікували від Президента, чи підтвердить він свою зустріч із Гризловим, і Порошенко фактично сказав, що вона була. Думаю, це упущення відповідних служб в адміністрації, тому що нічого поганого в тому, що Президент зустрівся із представником Росії, немає. Адже не він поїхав на поклон до Москви, а навпаки, сюди приїхав представник Путіна, який, мабуть, хотів щось передати. І, очевидно, не треба було цього приховувати.


Кардинально нового я нічого не почув, але не думаю, що прес-конференція була присвячена тому, щоб сказати чи зробити щось нове. Я не задоволений станом у країні, у мене є багато претензій, але те, що Президент зустрічається з журналістами, вітаю.


Ігор ПОПОВ, фракція Радикальної партії:


— Прес-конференція Президента Порошенка минула без несподіванок. Глава держави вважає створену ним модель влади і суспільних відносин успішною і збирається її консервувати. Шокін і далі буде Генпрокурором, Кононенко — партнером, Гонтарева — бухгалтером, Яценюк — громовідводом. НАБУ і НАЗК мають створювати видимість боротьби з корупцією. В економіці — ставка на близькі і зрозумілі агросектор і оборонку.


Щодо Донбасу — виконуватимемо рішення Меркель-Путіна, затверджені Обамою. Тобто робитимемо вигляд, що ми прагнемо виконання «Мінську-2», і чекатимемо, поки Захід дотисне Росію.


Альона ШКРУМ, фракція «Батьківщина»:


— Особисто мені Президент не сказав абсолютно нічого нового і нічого, вартого уваги. Довіри до його слів більше немає, адже слова розходяться з діями, а обіцянки залишаються ганебним повторенням минулорічних обіцянок. Президент міг увійти в історію України, міг звернути гори та перезавантажити державу, якби опирався на громадянське суспільство, на українців, які йому повірили, на енергію Майдану, на активних громадян, які попри все хочуть змін. Але він вирішив опиратися на свій бізнес, на олігархів та на старі кулуарні домовленості. Звідси і рівень довіри до слів Президента — 8% (за інформацією каналу «112»). Єдина можливість щось змінити -це об’єднатися разом українцям-реформаторам, гідним політикам та громадським діячами і самим задавати порядок денний, вимагати відставки ганебного Прем’єр-міністра, який боїться навіть прозвітувати перед Верховною Радою, і голосно запропонувати механізми реальної боротьби з корупцією. Не можна змінити світ, підлаштовуючись під нього та домовляючись уночі з обличчями старої політичної еліти.