Проект концепції стратегії низьковуглецевого розвитку України обговорювали вчора під час круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. У заході взяли участь народні депутати, представники уряду, громадськості та експерти.


Член профільного комітету Олексій Рябчин зазначив, що значні викиди парникових газів в атмосферу зумовлені низькою енергоефективністю економіки країни, станом застарілого промислового виробництва, лісів. Тому проблема клімату є нагальною. «Верховна Рада готова демонструвати нову якість політики і показувати нові стандарти. Ми хочемо бачити енергетику більш сталою, низьковуглецевою. Вже ухвалено низку законопроектів із альтернативної енергетики, проектів, які стимулюють енергоефективність», — наголосив він.

 

Зокрема, нагадала член профільного комітету Наталія Кацер-Бучковська, торік парламент ухвалив зміни до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел. У такий спосіб відкрили можливість для залучення новітніх технологій у відновлювану енергетику та врегулювали тариф для суб’єктів господарювання, які виробляють електроенергію з біомаси. Нині бачимо позитивну динаміку в розвитку біоенергетичних проектів.


Парламентарій вважає, що насамперед треба сконцентруватися на дерегуляції галузі. Адже надзвичайно багато проблем є, зокрема, в законі щодо права з підключення енергомереж. «Створюється дуже багато перешкод, і надзвичайно важко нетрадиційній генерації в умовах абсолютної монополії традиційних джерел енергії здійснювати підключення, підписувати договори на купівлю-продаж. Ці процедури треба зробити простішими», — зазначила вона.


Також, за словами Наталії Кацер-Бучковської, є питання з відведенням земельних ділянок для проектів зеленої енергетики, з врегулювання біомаси, біогазу. Крім того, надзвичайно важливим є залучення інвестицій у цю галузь.


Народний обранець підкреслила, що розвиток зеленої енергетики є нашим зобов’язанням перед європейським співтовариством. До 2020 року маємо збільшити частку відновлювальної енергетики до 11 відсотків.


Заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць нагадала, що в грудні 2015 року в Парижі була ухвалена нова глобальна кліматична угода, а також низка інших рішень. Одне з них — це зобов’язання всіх країн—сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату подати до 2020 року національні стратегії низьковуглецевого розвитку до 2050 року. «Тому обговорення проекту концепції стратегії дає підстави сподіватися, що 2020 року не тільки її розробимо і затвердимо, а й почнемо спільними зусиллями впроваджувати», — зазначила вона. До речі, міністерство, за її словами, вже зробило певні кроки, зокрема підготувало концепцію національної кліматичної політики.

 

Член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олексій Рябчин та заступник голови цього комітету Ольга Бєлькова.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.