Народні депутати від фракції «Батьківщина» Олександра Кужель, Іван Кириленко та Вадим Івченко зареєстрували законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань оподаткування діяльності у сфері сільського господарства (№ 3748-1).

 

Нагадаємо, що наприкінці 2015 року Верховна Рада скасувала спеціальний режим ПДВ для аграріїв, який діяв з 1999 року та дозволяв сільгоспвиробникам залишати у своєму розпорядженні, а не перераховувати до бюджету, нарахований на вартість поставлених товарів і послуг податок на додану вартість. Проте після внесення змін до Податкового кодексу виробники молока та утримувачі великої рогатої худоби мусять відраховувати до бюджету 20 відсотків ПДВ, сільгосптоваровиробники, які вирощують зернові та технічні культури — 85 відсотків ПДВ, а всі інші — 50 відсотків. А вже з 2017 року аграрії мають повністю перейти на загальний режим оподаткування.


Автори законопроекту, вважаючи таке рішення поспішним та економічно недалекоглядним, пропонують:


— відновити спеціальний режим оподаткування ПДВ сільгосптоваровиробників, який діяв у 2015 році;


— відновити ставки єдиного податку для платників четвертої групи (сільгосптоваровиробників), які діяли у 2015 році;


— вдосконалити положення щодо бюджетного відшкодування та електронного адміністрування податку на додану вартість.


Особливо ця проблема стосується тваринницької галузі, адже якщо в рослинництві є можливості для швидкої переорієнтації на інші, прибутковіші напрями, то у тваринництві налагодження виробництва потребує значних капітальних інвестицій та часу на відновлення поголів’я. Тож це змушуватиме аграріїв відмовлятися від тваринницького напряму або значно зменшувати поголів’я.


На думку парламентаріїв, ухвалення цього законопроекту дасть змогу забезпечити справедливість у питанні бюджетного відшкодування ПДВ у системі електронного адміністрування, а також значно зменшить соціально-економічну напруженість, оскільки скасування спеціального режиму оподаткування може призвести до значного спаду сільгоспвиробництва, здорожчання продуктів харчування та дасть поштовх до скорочення робочих місць в аграрній сфері.


Вл. інф.