Голова Верховної Ради Володимир Гройсман вважає дивною акцію під своїм кабінетом з вимогою підписати закон про проведення дострокових виборів міського голови Кривого Рогу.


«Акція, влаштована деякими депутатами з фракції «Самопоміч», викликає у мене подив. Народні депутати не можуть не знати, що існує жорстка норма, яка забороняє мені підписувати закон про вибори у Кривому Розі, у разі зареєстрованої постанови про скасування результатів голосування», — цитує його слова агентство «Інтерфакс-Україна». В. Гройсман додав, що одразу поінформував про цю ситуацію керівника фракції «Самопоміч» Олега Березюка.


За словами глави парламенту, він неодноразово публічно висловлював свою позицію і ще раз заявляє, що «відповідна постанова буде поставлена на розгляд Верховної Ради на черговому пленарному тижні одразу після отримання висновку профільного комітету, тобто вже на наступному тижні».


В. Гройсман наголосив: якщо депутати не підтримають цю постанову, він негайно підпише прийнятий закон. «Таким чином, це не створює ніякої загрози для своєчасного проведення виборів. Тому я не бачу жодного сенсу влаштовувати якісь акції», — зазначив він.


Водночас Голова Верховної Ради додав, що повністю підтримує позицію, яка склалася навколо виборів у Кривому Розі: «Маємо дати можливість жителям Кривого Рогу самим визначитися, кого вони хочуть бачити своїм міським головою. І мені шкода людей, яких використовують для того, щоб вимагати від мене неправомірних рішень. Тим більше, що їх прийняття не сприятиме вирішенню цієї проблеми, а навпаки призведе до подальшого її затягування».


Таку реакцію глави парламенту спричинив той факт, що група криворізьких містян прибула до Києва, щоб вимагати підписання закону про проведення виборів міського голови.


«Криворіжці бояться, що строки проведення волевиявлення будуть зірвані й фактично закон неможливо буде виконати. Але люди не мають наміру здаватися», — сказав під час спілкування з журналістами народний депутат від фракції «Самопоміч» Семен Семенченко.


Народний депутат від фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв повідомив, що вчора десять криворіжан розпочали голодовку під кабінетом Голови Верховної Ради.


За його словами, на всіх людей замовлені перепустки і підписані всі необхідні документи. Вони мають повне право висловлювати свою волю і вимагати від керівників держави виконання обов’язків.