Народний депутат, кандидат історичних наук, доктор політичних наук Микола Томенко (на знімку) в Києві презентував свою чергову книгу «Україна: історія Конституції». Цей посібник схвалений для використання у загальноосвітніх навчальних закладах. Його можна застосовувати для поглибленого засвоєння курсів правознавства, політології, філософії та під час викладання історії. Також видання стане в пригоді науковцям, викладачам, політикам та іншим.

 

 

У книзі автор дослідив усі наявні проекти Конституцій, щоб продемонструвати цілісну картину зародження та розвитку традицій українського конституціоналізму від найдавніших часів до сьогодення.


Оскільки дане видання носить науково-популярний характер, Микола Томенко запропонував власний підхід. Зокрема, конституційні документи назвав іменами тих, хто брав найактивнішу участь у їх творенні та виступав у ролі ініціатора чи натхненника. У посібнику можна знайти інформацію про Конституцію Пилипа Орлика, «світоглядну конституцію» Миколи Костомарова, «вільну спілку» Михайла Драгоманова, конституційну концепцію Михайла Грушевського, закон про тимчасовий устрій Павла Скоропадського, основний закон «Самостійної України» Миколи Міхновського, конституційний проект Симона Петлюри та багато іншого.


Така структура книги, на думку Миколи Томенка, не тільки полегшить вивчення особливостей основних періодів конституційного законотворення, а й сприятиме використанню цього досвіду нині.


Крім того, парламентарій звернув увагу на те, що для ухвалення нового Основного Закону в інтересах суспільства, а не лише певної політичної сили чи державного інституту, необхідно, як мінімум, знати власну історію та активно залучати фахівців, науковців, істориків до розробки законопроектів подібної ваги.


Також Микола Томенко зазначив: вивчити досвід історії української Конституції доцільно було б всім ініціаторам змін нинішнього Основного Закону. Це вберегло б від трагічних помилок для країни. Він направив цей посібник керівництву держави та лідерам парламентських фракцій. «Найкращою та найоптимальнішою для України є Конституція, яку знають, шанують і виконують усі: і Президент, і кожен громадянин», — резюмував народний депутат.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.