На Дніпропетровщині припинено виплати соцдопомоги одиноким матерям, заявила на прес-конференції начальник управління департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА Вікторія Чернигіна. Виплати в січні не проводилися у зв’язку зі зміною процедури нарахування. Однак, за словами чиновниці, їх не скасовано, а тимчасово припинено. Як розповіла Вікторія Чернигіна, цьогоріч соцдопомога цієї категорії матерів залежатиме від доходів одержувачів. Відповідно, одиноким і матерям, які не одержують аліментів, доведеться надати в управління праці і соцзахисту населення свого району довідки про доходи за останні півроку. Після надання необхідних документів матеріальну допомогу буде призначено на шість місяців. Через півроку процедуру доведеться повторити.


Довідки можна надавати протягом лютого й березня, а допомогу все одно буде призначено з 1 січня.


— Жінки, які не працюють і стоять на обліку в центрі зайнятості, можуть заповнити лише декларацію, тому що в цьому разі довідки про доходи надають самі управління праці і соцзахисту, — пояснила Вікторія Чернигіна. — Якщо одинока мати вже втратила право одержувати допомогу у зв’язку з безробіттям і доходів у неї немає, то їй буде призначено максимальний розмір допомоги на дитину — 100% прожиткового мінімуму, який з 1 січня для дитини менше 6 років становить 1167 грн., а від 6 до 18 років — 1455 грн.


Як розповіла начальник управління департаменту соціального захисту, через чотири місяці ці виплати мають зрости, оскільки держбюджет передбачає підвищення прожиткового мінімуму. Перше підвищення заплановано в травні, а друге — у грудні. У травні довідок про доходи надавати не доведеться, оскільки допомогу призначають на півроку (до 1 липня), тому розмір виплати буде перераховано автоматично.


Дніпропетровська область.