За підтримки представництва ПРООН на Прикарпатті використовуватимуть енергію біомаси. Меморандум про це підписали перший заступник голови ОДА Сергій Басараб і директор представництва Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні Янтомас Хімстра (на знімку зліва направо).

 


У документі йдеться про реалізацію проекту «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі України», який передбачає створення сприятливих умов для отримання енергії з відходів сільського господарства та деревообробної галузі. «Проект триватиме 5 років і матиме значну кількість складових, — зауважив Янтомас Хімстра. — До роботи залучатимуться представники дослідницьких інститутів та сільськогосподарських компаній». Прикарпатцям слід визначити обсяги місцевої сировини та її потенціал. Зауважимо, що під час третьої фази згаданого проекту, яка продовжиться до 2017 року, в 26 освітніх закладах Івано-Франківщини проведуть енергоефективні заходи, у чотирьох — з використанням відновлювальних джерел енергії.


Серед найактивніших із запровадження спільних з ЄС проектів — села Калуського району Студінка, Станькова, Сівка-Войнилівська та Боднарів. До останнього завітав представник ПРООН, щоб ознайомитися, як реалізовують профінансовані енергоощадні заходи в місцевому дитячому садку «Льонок». Усі наявні засоби місцева громада спрямувала на утеплення фасаду приміщення. Результат очевидний. Галина Матківська, яка донедавна була сільським головою, розповіла, що торік взимку для того, щоб у закладі було тепло, його необхідно було опалювати майже цілодобово, а тепер така потреба відпала.


Янтомас Хімстра був задоволений побаченим, пообіцяв допомагати у подоланні екологічних проблем у Калуші та наголосив: «Ми бачимо добру роботу. У Західній Україні втілюються такі задуми, яких раніше не було. Я радію, що ці плани роблять зміни для громад. Наш проект в Україні існує вже 10 років, і я переконаний, що він і надалі триватиме».


Івано-Франківська область.


Фото Миколи МАЦЮКА.