До міського голови Луцька Миколи Романюка звернулися ветерани та громадські активісти з проханням зберегти пам’ятник колишньому секретареві Станіславського, Холмського, Волинського окружкомів КПЗУ Степанові Бойку.

 

 

Зокрема лист підписали голова Волинської обласної організації ветеранів Олександр Булавін, заслужений працівник культури України член Національної спілки краєзнавців Геннадій Гулько, доктор історичних наук професор Олександр Дем’янюк, директор Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки Ігор Пасюк, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни кандидат історичних наук Вадим Кудь...


Вони зазначають, що Степан Бойко, як секретар підпільного окружкому Комуністичної партії Західної України (КПЗУ), був закатований польськими спецслужбами в 1930 році.

Як і сотні його однопартійців та учасників національно-визвольних змагань інших політичних організацій, зокрема і ОУН, він був репресований польською владою за активну участь у боротьбі проти полонізаційної політики польської держави та за додержання демократичних свобод у Західній Україні. Політичні судилища над українськими патріотами відбувалися в приміщенні повітового суду в Луцьку, біля якого у 1969-му був встановлений пам’ятник С. Бойку. У той історичний період у протидії, по суті, окупаційній владі члени КПЗУ та ОУН у багатьох питаннях були союзниками. Саме «національний ухил» в діяльності КПЗУ став причиною її розпуску в 1938 році Комінтерном та масових репресій щодо членів КПЗУ вже з боку сталінського режиму.


Ветерани та громадські активісти вважають, що наміри Луцької міськради демонтувати пам’ятник Степану Бойку зневажають світлу пам’ять українського патріота, активного борця за щасливе майбуття нашого народу.

Волинська область.

Фото автора.