Однак нинішній рік буде складним і для світу, і для нас. Тож маємо продовжити розпочаті перетворення

 

Парламентська хроніка

 

Ранкове засідання 29 січня

 

На початку засідання Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання пам’ять Героїв Крут. «Минуло 98 років від символічної дати в історії України — Бою під Крутами, коли молоді хлопці поклали життя, захищаючи українську державу», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій. За його словами, то був буремний період в українській історії, але ворог той самий, що й нині. «100 років триває ця війна, коли з Кремля спрямовують усі зусилля, щоб знищити українську державу, знищити Україну як явище. Використовуються ті ж методи, ті ж механізми. 300 хлопців вийшли на бій за Україну, бо тодішнє керівництво не віддало достатньої шани питанню створення української армії», — зауважив політик.

 

«Хлопці тримали противника чотири дні. Це дозволило Україні у Брестських угодах зафіксувати українську державність. Тому це не була поразка. Це була українська перемога. 


Перемога, в якій юнаки-студенти продемонстрували тодішнім політикам і генералам зразок любові до України», — додав А. Парубій. Тож, згадуючи ті дні, сказав він, нам важливо не допустити тих помилок. Важливо будувати українську армію, розуміючи: ворог, як і 100 років тому, робитиме все можливе, щоб знищити Україну.


«Маємо бути достатньо сильними, щоб того не допустити і розуміти — єдність є запорукою нашої сили в боротьбі проти зовнішньої агресії. Тож повинні бути гідними пам’яті Героїв», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради. Народні депутати промову Першого заступника глави парламенту слухали стоячи.


Година запитань до уряду була присвячена економічним та фінансовим питанням. Так, у сесійній залі доповідали міністри фінансів Наталія Яресько, економічного розвитку й торгівлі Айварас Абромавичус.


Наталія Яресько під час своєї доповіді відповіла на запитання народних депутатів, розповіла про логіку дій та про основні завдання відомства на 2016 рік.


Так, торкнувшись питання виконання Державного бюджету, міністр зауважила, що зниження ставки Єдиного соціального внеску було запроваджено з метою виведення зарплати з тіні та створення стимулів для залучення інвестицій.


Н. Яресько повідомила, що цього року на бюджетні та інвестиційні потреби у країні ми маємо отримати від наших партнерів до 10 млрд. доларів США.


Очільниця назвала п’ять пріоритетних завдань для міністерства.


Плани Мінфіну на 2016 рік:


— боротьба з корупцією у всіх напрямах, за які відповідає міністерство. Насамперед у податковій та митній сферах;


— проведення комплексної податкової реформи;


— забезпечення ефективного та цільового використання коштів платників податків. Посилення бюджетної дисципліни та зменшення дефіциту державних фінансів;


— посилення банківського сектору країни (сфокусоване на державних банках);


— розширення інвестиційних ресурсів за рахунок залучення нових кредитних коштів від наших партнерів. Ці ресурси передусім мають піти на розвиток транспортної, комунальної інфраструктур України.


Насамкінець міністр фінансів зауважила: упевнена, ці реформи стануть наступним важливим етапом для підвищення прозорості державних фінансів, зменшення ролі держави в економіці та її лібералізації загалом.
У свою чергу міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус зазначив, що 2016 рік буде складним для світової економіки і для української зокрема. «Світова економіка зростатиме швидше, ніж у 2015 році, проте політична нестабільність та ситуація на сировинних ринках безпосередньо впливатиме на макроекономічні показники. Все свідчить про достатньо високий рівень невизначеності. Тож, беручи до уваги зовнішні ризики, ми не маємо права розслаблятися, маємо продовжити розпочате у 2015 році. Більше реформ, але швидше, краще, сильніше», — сказав він.


Наголосивши, що на даному етапі розвитку найбільшою перепоною є корупція, повна недовіра до судової системи та державної фіскальної служби, міністр зауважив, що серед пріоритетів діяльності відомства є: приватизація, дерегуляція, реформа держзакупівель, розвиток експорту, реформа держпідприємств та залучення інвестицій.


Говорячи про реформу державних підприємств, А. Абромавичус зауважив: держава не може собі дозволити утримувати таку кількість держпідприємств. Тим паче що понад половина з них уже давно не працюють. За його словами, лакмусовим папірцем цієї реформи стане переформатування корпоративного управління НАК «Нафтогаз України».


Перейшовши до розгляду порядку денного, сесія планувала розглянути низку питань у першому читанні. Однак у сесійній залі забракло голосів для ухвалення рішень. Тож після перерви депутати перейшли до «Різного», під час якого можуть порушити важливі для їхніх виборців питання.


Із днем народження цього дня вітали Вадима Івченка, заступника голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, члена фракції «Батьківщина».

 

Дослівно

 

Міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас АБРОМАВИЧУС:


«На форумі в Давосі обговорювався список з 400 компаній, які змінюють світ. Скажу чесно: серед них немає жодної державної компанії. Державні підприємства не змінюють світ і економіку».

 

Ігор Алексєєв, Людмила Денісова.

 

Міністр фінансів Наталія Яресько.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.