Вечірнє засідання 28 січня

 


Верховна Рада надала згоду на затримання та арешт народного депутата Сергія Клюєва. Перший заступник Генпрокурора Юрій Севрук, який за відсутності Віктора Шокіна предствляв це подання, повідомив, що приводом до цього стали результати досудового розслідування, кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 6 березня 2014 року за рядом тяжких та особливо тяжких злочинів.


«У ході розслідування встановлено, що Янукович, Клюєв та інші особи розробили план дій, спрямований на легалізацію майна, здобутого злочинним шляхом Януковичем, та надання останньому неправомірної вигоди», — сказав він та додав, що йдеться про заволодіння державним комплексом відпочинку «Пуща-Водиця», урочища Межигір’я, а також земельних ділянок, на яких вони розташовані.


Ю. Севрук також зазначив, що після отримання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності С. Клюєв не з’явився до слідчого і виїхав з України, тож 4 червня 2015 року його було оголошено в розшук. «Надання згоди на його затримання та арешт є необхідним заходом забезпечення кримінального провадження та оголошення в міжнародний розшук», — повідомив перший заступник Генпрокурора.


Утім, таке пояснення викликало різке несприйняття з боку парламентаріїв. Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, зокрема, нагадав, що коли Верховна Рада в липні 2015 року розглядала подання Генпрокурора про притягнення С. Клюєва до кримінальної відповідальності, то чимало народних депутатів запитували, чому немає одночасного подання на арешт. «Генеральний прокурор тоді відповідав, що для арешту немає підстав. Я переконаний на 200 відсотків: подання на арешт не було з однієї причини, що Клюєву давали можливість утекти. А перед тим віджали у нього його бізнес, гроші і все на світі. І після того, як він спокійно втік до Росії, «борці з корупцією» прийшли та імітують бурхливу діяльність», — наголосив О. Ляшко.


Народний депутат Сергій Лещенко (Блок Петра Порошенка) підкреслив, що таке подання мало бути внесене ще в липні 2015 року. Водночас він повідомив, що отримав відповідь Генпрокуратури, з якої випливає, що ніхто з тих, хто забезпечив С. Клюєву «зелений коридор» та дозволив йому втекти, досі не покараний.


Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій також нагадав, що в липні 2015 року, коли С. Клюєв ще був у сесійній залі, він особисто вимагав внесення подання на його арешт. «Скільки часу вам знадобилося для того, щоб нарешті ці документи знайшли», — поставив він риторичне питання та навів приклад «дуже оперативної» роботи Генпрокуратури. «Зате коли один з членів «Народного фронту», учасник «Самооборони Майдану» Андрій Левус назвав Медведчука сепаратистом, ви тут же швидко і оперативно знайшли підстави для того, щоб відкрити кримінальне провадження», -наголосив він та закликав представника Генпрокуратури пояснити, чому стосовно злочинців, які грабували державу та знищували українську державність цілковита бездіяльність прокуратури і така оперативність, коли йдеться про тих людей, які ризикували життям і здоров’ям заради здобуття української держави? «Те, що Медведчук сепаратист, я говорив, і це підтвердить кожна порядна людина в цьому залі. Подавайте на всіх до суду! Відкривайте на всіх кримінальні справи!» — заявив А. Парубій.


Млява спроба Ю. Севрука виправдатися, що, мовляв, ніхто не має права ні затримати, ні заарештувати жодного парламентарія, поки не буде надана згода в сесійній залі, отримала оцінку й народного депутата Андрія Левуса, котрий закликав Генпрокуратуру «не гратися, бо дограється». «Бездіяльність щодо переслідування злочинців минулої влади і переслідування добровольчого руху та патріотів — це і є провокація», — сказав він та вже з парламентської трибуни заявив: «Медведчук — сепаратист і негідник! Ми вимагаємо його негайного арешту! Вимагаємо, щоб його негайно вивели з так званих Мінських переговорів». Цю само ідею підтримали колеги-парламентарії, які зібралися біля трибуни (на знімку).

 


Під час засідання Верховна Рада ухвалила в цілому низку законопроектів: «Про внесення змін до статті 9 Закону «Про громадянство України» (щодо встановлення спрощеного порядку прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України)»; про внесення змін до деяких законів щодо документів, що підтверджують громадянство України; про внесення змін до деяких законів, який передбачає, що об’єкти на приватизацію мають виставлятися як єдине ціле без продажу будь-яких часток на фондовому ринку, та забороняє участь у приватизації представників країни-агресора; про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури.


Верховна Рада ухвалила рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата Владислава Атрошенка, обраного міським головою Чернігова.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.