Зміни до Конституції в частині правосуддя відповідають Європейській хартії та висновку Венеційської комісії. Про це під час брифінгу заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.


«Ми плануємо об 11 годині розглядати зміни до Конституції в частині правосуддя, які, переконаний, зроблять цю систему кращою. Маю надію, що всі фракції парламенту, декларуючи свою позицію стосовно реформи судової системи і відновлення до неї довіри, підтримають зміни до Конституції в частині правосуддя», — сказав глава парламенту.


До слова, учора Конституційний Суд визнав таким, що відповідає нормам статей 157 і 158 Основного Закону доопрацьований проект закону про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.


Також Володимир Гройсман пропонуватиме до включення в порядок денний законопроект щодо виключення кандидатів у народні депутати з виборчого списку у багатомандатному окрузі. «До нього по різному ставляться, але якщо є бажання політичних партій, то я не бачу якихось застережень щодо включення його в порядок денний і розгляд», — зазначив Голова Верховної Ради. Водночас він назвав законопроект щодо відкликання депутатів місцевих рад, прийнятий за основу, недемократичним. «Я за нього не голосуватиму, бо там передбачено відкликання депутатів місцевих рад своїми партійними організаціями. Цей законопроект не відповідає європейським принципам», — наголосив політик.


Крім того, В. Гройсман повідомив: щойно звіт уряду буде зареєстрований у парламенті, його одразу оприлюднять на сайті Верховної Ради і надішлють усім комітетам для початку роботи над ним.