Погоджувальна рада

 


Другого лютого у Верховній Раді — останній день роботи третьої сесії і відкриття нової, четвертої сесії парламенту. Адже за Конституцією, чергова парламентська сесія має розпочатися у перший вівторок лютого.

Більшість питань, які буде винесено на розгляд нинішнього пленарного тижня, є взаємопов’язаними — це передусім зміни до Державного бюджету на 2016 рік, до Податкового кодексу, пакет «безвізових» законопроектів. А на 16 лютого у парламенті заплановано звіт уряду, якому передуватимуть звіти кожного міністра. Настрої у парламенті щодо переформатування уряду рішучі. Однак чи вдасться Арсенію Яценюку зберегти крісло прем’єра, чи буде повністю або частково змінено персональний склад уряду — залишається інтригою.

 

Неспокійна, але конструктивна

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів відзначив, що третя парламентська сесія була дуже неспокійна, але конструктивна. У гарячих дискусіях Верховній Раді вдавалося приймати необхідні рішення.

Упродовж сесії, за словами Гройсмана, депутати ухвалили 267 законодавчих актів, розпочали більш системно підходити до порядку денного, визначення тематичних днів. Триває технічна модернізація та переоснащення парламенту для того, щоб бути більш прозорим та публічним. Наприкінці місяця буде презентовано план дій із реформування парламенту.

«Четверта сесія має бути не менш продуктивною, і є дуже багато завдань, які необхідно виконати», — сказав В. Гройсман.

Упродовж нової сесії буде збережено практику тематичних днів у парламенті. Голова Верховної Ради запропонував нинішнього пленарного тижня провести у парламенті «економічний день», присвятивши його розгляду питань економіки та економічного розвитку. В. Гройсман доручив уряду спільно з профільним парламентським комітетом підготувати порядок дня такого «економічного дня». «Питання номер один — це питання економіки та створення нових робочих місць», — наголосив глава парламенту.

Голова Верховної Ради закликав Кабінет Міністрів України заздалегідь надіслати до комітетів та фракцій парламенту свій звіт про рік діяльності для попереднього ознайомлення народними депутатами. Із фракціями парламентської коаліції уже погоджено, що звіт Кабінету Міністрів відбудеться на другому пленарному тижні лютого.

Важливим на новій сесії також має стати ухвалення так званого пакета безвізових законопроектів, спрямованих на виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. «Маємо ухвалити решту законів і неузгоджень, які були виявлені, щодо «безвізового пакета», — зауважив В. Гройсман. Ці питання також буде винесено на розгляд парламенту в другий пленарний тиждень лютого. Глава парламенту закликав Кабінет Міністрів України, Міністерство юстиції та профільні парламентські комітети підготувати пакет відповідних законів до розгляду та голосування.

 

Встигнути до вересня

 

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко наголосив на потребі сконцентрувати увагу на ключових питаннях, які важливі для країни, а не на загальних питаннях. Ю. Луценко закликав уже нинішнього тижня ухвалити зміни до Конституції в частині судової реформи, щодо яких уже є позитивний висновок Конституційного Суду. «Важливо зекономити для початку реформи щонайменше три місяці, щоб уже у вересні цього року розпочалася переатестація суддів», — сказав парламентарій.

Фракція БПП вимагає ухвалити низку важливих законів, зокрема, закон про заочне правосуддя, адже все суспільство очікує, коли розпочнеться судовий процес над Януковичем та його поплічниками. А також закон про спецконфіскацію, що дасть змогу залучити конфісковані кошти до держбюджету і спрямувати їх на потреби Збройних Сил. Відомо, що на рахунках Януковича в Ощадбанку арештовано 1 мільярд 200 тисяч гривень. Фракція БПП також наполягає на прийнятті закону про зменшення судового збору, створення ТСК з питань політичної корупції у зв’язку з оприлюдненими Генпрокуратурою фактами підкупу окремих народних депутатів.

 

По три кандидатури на посади 

 

Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак запропонував фракціям висувати по три кандидатури на кожну посаду міністрів у Кабінеті Міністрів.

На його думку, додаток до Коаліційної угоди, який доопрацьовують, треба підписати після звіту уряду. До того ж парламентарій заявив, що уряд готовий знову відзвітувати, незважаючи на те, що місяць тому вже був звіт, і закликав до спільної відповідальності уряду та фракцій парламентської коаліції: «Всі фракції коаліції мають усвідомити, що ми несемо спільну відповідальність за виконання Коаліційної угоди, — сказав Бурбак. -Торги за портфелі та шантаж є неприйнятним». Щодо можливої відставки уряду, лідер пропрем’єрської фракції заявив: «Будь ласка, знаходьте 155 підписів і голосуйте, ніхто за крісла не тримається».

Однак Голова Верховної Ради Володимир Гройсман заперечив: адже звіту уряду в парламенті не було, а лише інформація уряду, тому так бурхливо народні депутати і відреагували. Водночас глава парламенту наголосив на потребі оновлення Коаліційної угоди та завершити це чітким планом дій.

 

Послабити зашморг на шиї людей і бізнесу

 

Під час погоджувальної ради лідери депутатських фракцій і груп висловили багато зауважень щодо виправлення помилок в оподаткуванні та Держбюджеті на 2016 рік, а також щодо доопрацювання Коаліційної угоди.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявив, що депутати не бачать жодних дій Кабінету Міністрів щодо змін до Держбюджету на цей рік, хоча прем’єр ще наприкінці року обіцяв, що бюджет буде в новому році переглянутий негайно. Парламентарій висловив думку, що Коаліційну угоду не треба переписувати, а треба її виконувати, а в додатку виписати конкретні адресні рішення. Фракція «Самопоміч» вимагає цього тижня проголосувати закони про житлово-комунальні послуги, про внесення змін до Митного кодексу, щоб нарешті запрацював закон про ринок газу. Щодо уряду позиція фракції «Самопоміч» — уряд потрібно змінювати на чолі з Прем’єр-міністром. Березюк запропонував фракціям парламентської коаліції висунути по три кандидатури на посаду глави Кабміну, і потім разом із прем’єром визначатися з міністрами.

У «Батьківщині» також вважають, що питання не в перегляді Коаліційної угоди, а в її виконанні. «Коаліційна угода і так добра, її треба виконувати, зокрема, в пунктах щодо євроінтеграції та безвізового режиму», — сказав перший заступник керівника фракції Сергій Соболєв. Він заявив, що умисно виключили з бюджету статтю про електронне декларування, і хто подав такий проект бюджету без цієї статті, мають понести персональну відповідальність. Фракція наполягає на ухваленні законопроектів про відновлення податкових пільг для сільського господарства, про статус депутатів місцевих рад, стосовно ціни на газ для населення — використання газу власного видобутку виключно на потреби населення та перегляд необгрунтовано підвищених тарифів, про тимчасові спеціальні та слідчі комісії, про скасування оподаткування пенсій.

У свою чергу, глава парламенту Володимир Гройсман зауважив, що він декілька разів ставив на голосування розгляд питання щодо електронного декларування, однак підтримки у сесійній залі не було. Водночас В. Гройсман наголосив, що це питання має бути вирішено.

В Опозиційному блоці, за словами лідера фракції Юрія Бойка, пропонують прийняти зміни до бюджету з урахуванням корегування показників інфляції і спрямувати надходження від девальвації гривні на індексацію зарплат і пенсій. Фракція зареєструвала у парламенті відповідний законопроект. Опозиціонери також вимагають виправити помилки, допущені при прийнятті Податкового кодексу, в частині ліквідації всіх пільг для аграрних виробників, ухвалити закон про опозицію, добитися виконання Мінських угод.

Фракція Радикальної партії запропонувала альтернативний варіант судової реформи, яка передбачає звільнення усіх суддів, повідомив лідер фракції Олег Ляшко. За його словами, зміни до Конституції в частині судочинства, які отримали позитивний висновок Конституційного Суду, не змінюють судову систему, не створюють незалежну судову систему, а переводять її у ручне управління. Радикали наполягають на першочерговому розгляді економічних питань, що найбільше турбують людей, — створення робочих місць, зростання зарплат і пенсій, зниження тарифів на житлово-комунальні послуги, про реструктуризацію боргів фізичних осіб (про валютні кредити), про скасування оподаткування пенсій, подолання вето на закон про пенсійне забезпечення, щоб жінки у 55 років могли вийти на пенсію, проведення перерахунку ціни на газ для населення.

У депутатській групі «Відродження» наполягають на відновленні фінансування з держбюджету закладів освіти, зокрема ПТУ, у депутатській групі «Воля народу» — відновити пільги чорнобильцям.

Голова аграрного комітету Тарас Кутовий повідомив, що доопрацьовуються зміни до Податкового кодексу щодо пільгового оподаткування аграрних виробників.

 

Готові вийти на килим

 

Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко повідомив, що найближчим часом буде ухвалено постанову уряду щодо фінансування профтехосвіти, а за потреби буде внесено і відповідний законопроект до парламенту.

В. Кириленко також запевнив, що члени Кабінету Міністрів готові у будь-якому форматі та в будь-який час доповідати про свою діяльність. «Уряд також готовий делегувати своїх представників для доопрацювання Коаліційної угоди», — сказав Кириленко.

Відтак очікуємо відкриття нової парламентської сесії, яка, поза сумнівом, буде дуже бурхливою, але цікавою.

 

У центрі Андрій Павелко.

 

Степан Кубів, Юрій Бойко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.