Про це з делегацією спікерів парламентів Північної Європи та Балтії, яка перебуває з візитом в Україні,  говорив  Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Гості обмінялися думками з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.  Тема зустрічей — продовження санкцій проти Росії, впровадження безвізового режиму для України, міжпарламентські відносини. 

 

«Я торкнувся питання продовження політики санкцій щодо Російської Федерації у зв’язку з окупацією частини території України і анексією Криму. Звернув увагу колег на важливість впровадження безвізового режиму, і проговорили порядок денний реформ, які маємо провести в цьому році», — розповів на прес-конференції після зустрічі Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.


Також, за його словами, обговорювалося питання внутрішніх реформ у рамках взаємодії з Європейським парламентом. «Буду радий, якщо наші колеги долучаться до впровадження цих змін у стінах українського парламенту», — сказав Володимир Гройсман.


Голова парламенту Литви Лоретта Граужинене наголосила: нині дуже важливий момент для України, тому політичні сили повинні консолідуватися задля запровадження безвізового режиму з Євросоюзом та продовження санкцій проти Росії.


Голова парламенту Ісландії Ейнар Крістінн Гудфіннссон висловив підтримку Україні в реформі енергетичного сектору, зокрема ефективного використання енергоресурсів, що має привести до скорочення залежності в цій сфері від інших країн.


«Ми співпрацюємо для того, щоб впроваджувати в Україні ще більше сучасних ініціатив та підходів, які вже довели свою ефективність у країнах Балтії. У них вийшло, і ми це зробимо!» — поділився враженнями від зустрічі з колегами Володимир Гройсман.


Голови парламентів мають зустрітися з Президентом Петром Порошенком, представником Президента в Криму Мустафою Джемілєвим, а також представником кримських татар Рефатом Чубаровим.

 

На знімку (зліва направо): Спікер Парламенту Швеції Урбан Алін, Голова Рійгігоку (Парламенту) Естонської Республіки Ейкі Нестор, Голова Сейму Литовської Республіки Лоретта Граужинене, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, заступник спікера Сейму Латвійської Республіки Інессе Либиня-Егнер, Президент Стортингу (парламенту) Королівства Норвегії Олемік Томмессен, Спікер Альтінгу (Парламенту) Республіки Ісландія Ейнар Крістінн Гудфіннссон.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.