Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час візиту у Вінницю побував на відкритті нового дитячого садка «Країна мрій» (на знімку). Після заходу очільник парламенту поспілкувався із журналістами.

Побудувати ефективну модель управління

Рішення парламенту продовжити дискусію про зміни до Основного Закону до кінця наступної сесії дозволить сформувати реальну європейську систему децентралізації, наголосив глава законодавчого органу. За словами Володимира Гройсмана, запропоновані зміни передбачають системну децентралізацію і подальшу передачу повноважень громадам: «Йдеться про реальну європейську систему децентралізації і передачу повноважень на місця», — сказав він. Очікується, виконавчу владу в області очолюватиме голова виконкому, якого обиратимуть депутати обласної ради. Існуватиме й префектура, яка буде контролювати, щоб ніхто не порушував закон — в містах, селах і селищах, в районах і областях.
Венеційська комісія надала позитивний висновок запропонованій редакції Конституції України, підкреслив глава парламенту. Європейські партнери підтримують нас у питаннях децентралізації та реформі місцевого самоврядування. «Наші сусіди-поляки, щоб створити успішну країну з міцною економікою, зробили дві речі: побудували ефективну модель управління, тобто провели децентралізацію і розвинули місцеве самоврядування, а також провели чесну, відкриту приватизацію. Це унеможливило створення централізованої і корумпованої системи управління країною і формування олігархічного класу, який міг би впливати на політичні процеси, — зазначив Володимир Гройсман. — Натомість у нас за 24 роки олігархія тільки утвердилась, а влада залишалася централізованою до рівня найвищих посадових осіб держави. Країною насправді керували дві-три людини. Зараз ми можемо змінити ситуацію. Вірю, що ці зміни правильні, що вони зміцнюють країну, роблять її сильнішою, ефективнішою, більше дають влади на місця».

Децентралізацію не зупинити

За словами Голови Верховної Ради, процес підтримки громад у питаннях децентралізації триває, незважаючи на намагання загальмувати його. Під час розгляду державного бюджету на 2016-й рік робились спроби стримати фінансову децентралізацію. «Моя ідеологія полягає в тому, що частина зароблених громадами коштів має автоматично залишатися на місцях, ніхто з чиновників не має права до них торкатися, — заявив Володимир Гройсман. — Місцеві ради самі визначаться, на що ці кошти використати. Наголошую, ми зберегли систему фінансової децентралізації, і це є очевидний факт. Навіть вдосконалили її. Особливо це стосується сіл і селищ, де вони отримують на 30-40 відсотків ресурсів більше, ніж мали торік».
Керівник парламенту повідомив, що має намір провести в столиці нараду з питань надання додаткових фінансових ресурсів для об’єднаних місцевих громад. «Хочу підкреслити, що децентралізацію влади і реформу місцевого самоврядування навряд чи вдасться будь-кому зупинити, — підкреслив він. — Тим, хто казав, що громади не об’єднуватимуться, нагадаю, що 159 громад в Україні вже об’єдналися». У 2015-му році створено державний Фонд регіонального розвитку, нагадав Володимир Гройсман. Уже другий рік поспіль він наповнюється не в ручному, а в автоматичному режимі.

Реформа законодавчого органу — один із пріоритетів

Володимир Гройсман зазначив: торік Верховна Рада передала на місцевий рівень повноваження з надання адміністративних послуг. Зокрема, з реєстрації бізнесу, майна тощо. Серед пріоритетних завдань він назвав реформування парламенту. «Із 29 лютого по 3 березня триватиме окремий безпрецедентний тиждень України в Європейському парламенті, — наголосив Володимир Гройсман. — Ми презентуємо нашу спільну програму реформи українського парламенту».
Нині ж робота Верховної Ради все ще залишається радянською, але, за словами Володимира Гройсмана, модифікованою — «уже не такою, як була раніше, але й не сучасною». Тому, за словами очільника цього органу влади, реформування парламенту є дуже важливим завданням.

Вінницька область.

Фото з сайту Вінницької міськради.