Зміни до Основного Закону в частині децентралізації не передбачають автономізації, федералізації чи «спеціального статусу» Донбасу. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман в інтерв’ю телеканалу «Рада».

 

«Звертаюся до всіх, візьміть ці зміни до Конституції, почитайте 18-й пункт і знайдіть хоч одне слово про «спеціальний статус» Донбасу», — сказав він. За словами глави парламенту, жодної згадки про автономізацію чи федералізацію цього регіону немає. Володимир Гройсман підкреслив: зміни до Конституції дозволяють обраній владі ефективно працювати та розвивати свої громади. Натомість здійснення реформи гальмується неправдивим трактуванням пропозицій удосконалення Основного Закону. «Укинули Конституцію, яка є надзвичайно важливою, в обійми фейків і неправди, — зазначив він. — Але такою неправдою неможливо добитися успіху». «Людям набридло жити в країні, де їм закручують гайки. Треба дати їм можливість приймати рішення», — підкреслив очільник законодавчого органу.


Глава парламенту також нагадав, що напередодні Верховна Рада ухвалила зміни до Регламенту. Так, з’явився додатковий час на удосконалення Конституції. У цьому контексті Володимир Гройсман закликав народних депутатів до конструктивного діалогу. «Ця Конституція зробить Україну врешті-решт європейською країною. Нам треба йти далі», — підкреслив він.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.