Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:


— Ключові завдання, які стоять перед країною, — вирішення економічних проблем. Адже так погано, як люди живуть сьогодні, вони ніколи не жили. Фракція Радикальної партії пропонує чіткий перелік законопроектів, їх парламент має розглянути невідкладно, які дадуть можливість хоч трохи послабити зашморг, накинутий владою на українських громадян.


Це, зокрема, законопроект про скасування оподаткування пенсій. Закон, який надає право українським жінкам виходити на пенсію у 55 років за наявності 30 років трудового стажу. Президент наклав вето на цей закон, і я вимагаю внести у сесійну залу документ і подолати вето Президента. Ще один проект — про проведення перерахунку ціни на газ для населення. Парадокс: в усьому світі ціна на нафту і газ падає, а в Україні зростає.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:


— Наша фракція звернулася до колег по коаліції з питанням обговорення кадрових призначень в уряді і пропонує подати прем’єру по три кандидати на кожну посаду. Прошу колег зважено добирати кандидатури, щоб потім не звинувачувати уряд у поганій роботі. Ще раз наголошую: у коаліційному уряді ніхто за крісла не тримається, але припиняйте пусті балачки про відставки. Будь ласка, чинним Регламентом передбачена процедура, збирайте 150 підписів, знаходьте 226 голосів і голосуйте. Якщо ж ні, давайте сконцентруємося на роботі.


Хочу нагадати також, що сьогодні відбудеться друге засідання робочої групи з підготовки додатку до Коаліційної угоди. Надсилайте своїх представників, приходьте і давайте працювати над документом, який стимулюватиме і депутатів, і уряд до чіткої конструктивної роботи. А також передбачатиме відповідальність за недотримання угод.


Єгор СОБОЛЄВ, фракція «Самопоміч»:


— Наша фракція уважно вивчила пропозиції Блоку Петра Порошенка щодо призначення нових міністрів. Так само зрозуміла позиція Прем’єр-міністра, яка полягає у наступному: або виганяйте мене, або працюйте зі мною. «Самопоміч» вважає, що цей підхід не є ефективним. Маємо разом проаналізувати, чому створений конституційною більшістю уряд не став успішним. Наша перша відповідь — в уряді немає лідера, який мав би волю і мужність «посилати подалі» від державних підприємств усіх корупціонерів. Друга — на чолі уряду немає людини, яка є величезним прихильником економічних свобод, яка не вірить у державне регулювання, а вірить в економіку та вільний ринок. Поки ми не поставимо такого Прем’єр-міністра, від перестановки урядовців нічого не зміниться.


Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:


— Наша жорстка позиція — не ухвалювати бюджет — зайвий раз підтверджує, що треба залишатися принциповими навіть у найважчі моменти для життя держави. Що ми сьогодні чуємо: пенсії оподатковуються, газ для населення йде по ціні, яка не відповідає жодним економічним обґрунтуванням, електронні декларації десь загубилися...

Відповідь очевидна: у цьому разі парламент має відповідально підходити до прийняття таких документів. Але є ще одне не менш важливе завдання: створити урядову команду, яка реалізовуватиме ключові речі. Не може бути ситуації, коли прем’єр не знає, кого пропонують в урядову команду, як не може бути й ситуації, коли прем’єр не визначає стратегію розвитку країни, а покладається на кого завгодно, шукає провини де завгодно — у поганій Коаліційній угоді, поганому голосуванні в парламенті, не беручи відповідальність за себе. Саме тому фракція наполягає, щоб парламент на новій сесії зосередив роботу на двох ключових моментах: зміні бюджетної та урядової стратегій.


Олесь ДОВГИЙ, група «Воля народу»:


— Наша країна завжди була багата талановитими людьми. Українці стояли на передовій прогресу. Усе необхідне для відродження країни є в її межах — ресурси і руки.

Наших студентів переманюють на навчання за кордон. У Європі нашим працівникам із золотими руками готові надавати право на постійне місце проживання. Чому ж наша влада не шанує своїх людей? Звертаюся до колег із коаліції: давайте відверто визнаємо, що експеримент із іноземцями-варягами не вдався. Працюючи у виконавчій владі, вони так і не змогли зупинити відплив людських і фінансових ресурсів. Представникам більшості варто зрозуміти, що вони повинні робити реформи, в які має повірити кожен вчитель, лікар, пенсіонер... Є два тижні на переформатування уряду. Закликаю: зробіть це!


Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:


— Коаліція стала політичним банкротом і нині намагається втримати на плаву економічно неспроможний уряд. Усі ініціативи опозиції ігноруються. Є намагання замкнути на собі політичні процеси і уникнути будь-якого контролю. Ми вважаємо, що поруч із урядом повинна звітувати і правляча більшість, яка несе повну відповідальність за Кабінет Міністрів. Необхідно терміново прийняти нову економічну програму, яку втілюватиме в життя вже новий уряд. У ній варто врахувати інтереси шахтарів, фермерів, медиків та вчителів. Для цього треба відновити власне виробництво, забезпечити зростання доходів населення, збільшити внутрішній попит і повернути нашу продукцію на зовнішні ринки збуту, які за останні два роки ми втратили.


Віктор БОНДАР, група «Відродження»:


— Через кілька тижнів ми станемо свідками звіту уряду про діяльність коаліції та Кабміну. Це будуть сумні підсумки того, що зробили з країною за цей рік. Нічого не змінилося — у парламенті, немає логіки дій. Ми хочемо почути від більшості, якою буде економічна політики в новому році, чого чекати від валютних курсів, як підніматимуться зарплати і пенсії, як підтримуватиметься виробництво. На жаль, бачимо, що в уряді немає жодної думки про те, що відбуватиметься. Бюджет на наступний рік провальний. У ньому забули про фінансування профтехосвіти, освітянські програми, пільговий проїзд... Вимагаємо до звіту уряду заслухати з парламентської трибуни кожного міністра — що він особисто зробив за рік, і приймати рішення за кожним урядовцем окремо.