Ранкове засідання 2 лютого

Це було останнє пленарне засідання третьої парламентської сесії. На початку Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив, що третя сесія «була достатньо конструктивна» і, незважаючи на палкі дискусії, народні депутати «завжди демонстрували готовність прийняття рішень». Глава парламенту висловив сподівання на «нову якість роботи парламенту» на четвертій сесії. «Маю надію, що на четвертій сесії ми з вами, проаналізувавши всі наші недоліки, які були в попередній роботі, працюватимемо з новою якістю», — сказав В. Гройсман.

У зв’язку з цим глава парламенту закликав народних депутатів до якісної роботи, особистого голосування та персональної присутності як на пленарних засіданнях, так і під час роботи комітетів Верховної Ради.
Перед початком пленарного засідання група народних депутатів вийшла до трибуни в червоних футболках із надписами «Голосуємо особисто!».

Народний депутат Віктор Чумак заявив, що саме три роки тому в парламенті розпочалася кампанія «Голосуємо особисто!». Однак величезна проблема в тому, стверджував депутат, що знову повторюється ганебна практика неперсонального голосування. В. Чумак звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана — щоб не допускати неперсонального голосування депутатів, і до журналістів — відстежувати такі факти. «Давайте будемо парламентаріями, а не поганими піаністами, які натискають не ті кнопки», — закликав В. Чумак.

Володимир Гройсман, у свою чергу, також наголосив на потребі персонального голосування депутатів. Він повідомив, що незабаром буде презентовано систему, яка дасть змогу ефективно приймати рішення за прикладом європейських парламентів.

Після виступів від фракцій депутати перейшли до розгляду проекту Закону про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) — №3524. Обговорення законопроекту відбулося за повною процедурою.
30 січня Конституційний Суд надав позитивний висновок до законопроекту.

Представник Президента України у Верховній Раді Степан Кубів, представляючи законопроект, відзначив, що у доопрацьованому варіанті документа для досягнення політичного консенсусу повернуто норму, що до повноважень Верховної Ради належить висловлення недовіри Генеральному прокурору України, що має наслідком його відставку з посади. Відповідний законопроект було подано Президентом України до парламенту як невідкладний. Решта положень не зазнали змін. «Зазначені зміни очікувало суспільство ще вчора», — наголосив С. Кубів.

Суть законопроекту №3524:

— забезпечення незалежності судової влади;

— підвищення вимог та професійних стандартів до суддівського корпусу;

— обмеження імунітету суддів до функціонального;

— оптимізація системи судоустрою;

— забезпечення інституційної спроможності прокуратури, адвокатури та системи виконання судових рішень;

— забезпечення безперервної та ефективної роботи органів судової влади на перехідний період.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич наголосив, що основна мета конституційних змін — позбавити парламент політичного тиску впливу на призначення суддів. За його словами, процес переатестації суддів буде розпочато за два тижні, ще до ухвалення конституційних змін — згідно із законом про справедливий суд. Цей процес розпочнеться з перевірки суддів, у яких закінчується строк перебування на посаді. І має бути завершено до кінця року.

Під час обговорення депутати наголошували на тому, що судова реформа — один із найважливіших і один із найочікуваніших кроків, які повинен здійснити парламент. Однак парламентарії висловили багато зауважень до законопроекту.

Олена Сотник заявила, що фракція «Самопоміч» не голосуватиме за законопроект у першому читанні, бо ця редакція несе загрозу тотального контролю Президента за судовою владою упродовж наступних двох років. Фракція запропонувала направити редакцію законопроекту до профільного комітету і вносити до законопроекту такі зміни, які справді гарантуватимуть право на справедливий суд.

Не підтримала законопроект і фракція Опозиційного блоку — через великий, за словами Дмитра Шпенова, вплив Президента на суддів, звуження юрисдикції суддів, обмеження повноважень Конституційного Суду тощо.

Український народ має право на справедливий суд, і саме це має бути стержнем конституційної реформи, наголосив Леонід Ємець (фракція «Народний фронт»). Він повідомив, що нині у парламенті перебуває й альтернативний проект конституційних змін, у якому передбачено тотальне звільнення прокурорів і суддів та обрання їх за відкритими списками. Триває збір підписів під цим законопроектом. Однак фракція «Народний фронт», заявив Л. Ємець, прийняла рішення голосувати за основу законопроект №3524, але не голосуватиме за нього в цілому, якщо не буде залишено право парламенту звільняти Генпрокурора. Фракція також наполягає на триланковій судовій системі — ліквідації вищого господарського та адміністративного судів, проведенні переатестації всіх суддів. «Народний фронт» також наполягає на затвердженні законопроекту на Всеукраїнському референдумі.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко спростував думки, що в законопроекті начебто закладено «диктатуру Президента». За його словами, навпаки — більше повноважень буде передано Вищій раді правосуддя. Луценко охарактеризував критику на адресу президентського законопроекту біблійними словами: «Благими намірами вимощена дорога у пекло». Ю. Луценко закликав проголосувати за зміни до Конституції і зараз, у першому читанні, і весною в остаточному варіанті, щоб нарешті очистити суди від корупції й дати громадянам України право на справедливість.

Сергій Соболєв (фракція «Батьківщина») висловив думку, що корумпованість та замкненість судової системи залежить не тільки від конституційних норм, а й від того, чи матиме суддя волю після того, як йому зателефонують із високих кабінетів, вийти на прес-конференцію й повідомити про це. Принциповим для фракції є те, що будь-яка посада судді повинна бути відкритою й неможливо переведення судді без конкурсу до іншого суду. Фракція «Батьківщина» заявила, що підтримає законопроект у першому читанні.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко наголосив, що реформа судової системи є ключовою для країни, бо сьогодні в судах людям неможливо добитися правди. І мета реформи судочинства, за його словами, — відновлення справедливості. Але, на думку радикалів, президентський проект змін до Конституції цю проблему не вирішує, а консервує нинішню судову систему. Депутати від Радикальної партії напрацювали свій проект змін до Конституції, який пропонує змінити всіх суддів і прокурорів, обирати Генпрокурора на прозорому конкурсі, а не призначати його президентом. Фракція розпочала збір підписів за альтернативний проект і, повідомив О. Ляшко, вже зібрала 37 підписів.

Володимир Литвин (ДГ «Воля народу») заявив, що чинна Конституція не діє. І нагадав, що за чинною Конституцією треба було прийняти 106 законів на реалізацію її норм, однак більш як половина з них не прийнята. Не працюють, підкреслив В. Литвин, і норми Конституції, які мають пряму дію — щодо освіти, охорони здоров’я. Депутатська група запропонувала прийняти законопроект у першому читанні, а далі опрацювати всі законопроекти щодо внесення змін до Конституції, які перебувають на розгляді у парламенті, та вийти на єдиний документ, який забезпечив би фактично ухвалення нової редакції Конституції. А також звільнити всіх суддів, щодо яких є подання, та призначити на ці посади нових суддів.

За попереднє схвалення доопрацьованого законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) проголосували 244 депутати.

«Це абсолютно відповідальне рішення, — сказав Голова Верховної Ради Володимир Гройсман і привітав «із першим кроком до справжньої судової реформи».

Глава парламенту повідомив, що у понеділок увечері до парламенту надійшов звіт уряду, який буде роздано для ознайомлення всім народним депутатам України та оприлюднено на офіційному сайті парламенту.
У Верховній Раді перебувала делегація спікерів парламентів зарубіжних країн.

Верховна Рада України ухвалила декілька рішень у сфері соціального захисту учасників АТО, зокрема Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантій соціального захисту деяких категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції».

За основу було схвалено законопроект про Державний Прапор України. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман оголосив третю сесію парламенту закритою.

 

 

Під час відкриття четвертої сесії восьмого скликання. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

 

Під час закриття третьої сесії восьмого скликання.

 

 

 

Перед початком пленарного засідання група народних депутатів вийшла до трибуни в червоних футболках із надписами «Голосуємо особисто!».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.