Готується законопроект

 

Доопрацьований урядом проект базового закону «Про освіту» (реєстр. №3491 від 28.12.2015 р.) має низку недоліків і не дає відповіді на питання, задля чого в країні запроваджується 12-річна середня освіта. Тепер за його вдосконалення візьмуться парламентарії. За результатами обговорення законопроекту на розширеному засіданні Комітету з питань науки і освіти народні депутати рекомендували Верховній Раді відвести 30 днів на підготовку документа до повторного першого читання.

Вчителі й батьки побоюються, що обіцяна шкільна реформа буде суто формальною і зведеться до механічного продовження терміну здобуття освіти. «Законопроект, на жаль, не дає відповіді на питання: що, окрім додаткового року навчання, нам дасть дванадцятирічна загальна середня освіта, — наголосила голова профільного комітету Лілія Гриневич. — Тому потрібно додати питання, пов’язані зі змістом (освіти. — Авт.), з підвищенням кваліфікації вчителів, новими методиками викладання...»

Сучасна освіта має відповідати вимогам ринку праці. В документі випишуть конкретні механізми й інституції, які забезпечуватимуть цей зв’язок і, зокрема, трансформацію професійних стандартів в освітні, каже Лілія Гриневич. Однією з таких інституцій має стати національний центр професійних кваліфікацій, якому в законі присвятять окрему статтю.

Вочевидь, доведеться ще раз повернутися і до дражливого питання забезпечення безоплатної освіти. Зокрема, в поданому урядом законопроекті не передбачено забезпечення школярів безплатними підручниками, але цю прогалину в комітеті обіцяють ліквідувати.

Врегулюють також питання, пов’язані з оплатою праці педагогічних працівників, освітою дорослих і фінансуванням приватних навчальних закладів. «Сьогодні сектор приватної освіти в Україні надзвичайно вузький порівняно з іншими країнами, вона занадто дорога навіть для представників середнього класу, — додає Лілія Гриневич. — А це не тільки елітна освіта, це також освіта для дітей, які мають певні особливості, а також для малюків, яким батьки обирають навчальний заклад з певною виховною системою». В багатьох країнах якийсь мінімум державних коштів за принципом «гроші ходять за дитиною» спрямовується в приватну освіту, адже загальна середня освіта гарантується державою».

У законопроекті залишається чимало неврегульованих питань, які стосуються економіки освіти. «Подивіться, що зараз сталося з профтехосвітою, яку з нового року віддали органам місцевого самоврядування, забравши повністю субвенцію з державного бюджету на підготовку робітничих кадрів (бюджети міст обласного підпорядкування не мають коштів, щоб профінансувати професійно-технічні навчальні заклади. — Авт.)... Я хочу наголосити, що в рамках професійної освіти діти отримують ще й загальну середню освіту. І коли ми забираємо субвенцію, ми порушуємо їхні права. Сьогодні в законі не написано, що саме має покривати освітня субвенція. Всі ці позиції треба зафіксувати», — вважає Лілія Гриневич.

Народний депутат Володимир Литвин запропонував віддати на відновлення освітньої субвенції на підготовку робітничих кадрів кошти, закладені цього року на фінансування політичних партій. «У Житомирській області — 27 профтехучилищ, потрібно 198 мільйонів, — зауважив він. — Якщо подивитися на склад учнів — це діти соціально вразливих категорій, сироти, позбавлені батьківського піклування, малозабезпечені. Куди їм піти? Сьогодні у містах кажуть: ми можемо профінансувати тільки 25 відсотків учнів тих профтехучилищ».

Ситуацію, що склалася, 29 січня було обговорено на організованій комітетом Всеукраїнській нараді з проблем та ризиків функціонування системи професійно-технічної освіти в контексті ухвалення Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік».

Поточного тижня у парламенті було зареєстровано низку законопроектів, покликаних розв’язати проблему шляхом внесення змін до держбюджету-2016 та Бюджетного кодексу. Один із них (№3831-2) передбачає, що фінансування закладів профтехосвіти здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюджету та бюджетів обласних центрів, а також за рахунок освітньої субвенції з державної скарбниці. Крім того, тимчасово має бути відновлена субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку робітничих кадрів.