Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман та Віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ Словацької Республіки М. Лайчак (на знімку) провели зустріч, під час якої обговорили двостороннє співробітництво держав та проведення реформ в Україні.

Зокрема, В. Гройсман підкреслив, що український парламент «сьогодні демонструє здатність приймати важливі рішення, які мають забезпечити реформи в Україні». Він нагадав, що було розпочато створення інституцій для боротьби з корупцією, реформу національної поліції, проведення децентралізації, запровадження європейської моделі управління, а також створення законодавчої бази для реформи державної служби.
Голова парламенту наголосив, що головним пріоритетом на 2016 рік має стати відродження національної економіки. Окрім того, мають бути запроваджені судова реформа, а також реформи освіти і охорони здоров’я, зазначив В. Гройсман.
Керівник парламенту також повідомив про початок внутрішньої реформи Верховної Ради, дорожню карту якої буде презентовано на українському тижні в Європейському парламенті у Брюсселі наприкінці лютого — на початку березня. «Ми одразу почнемо упровадження цих змін для того, щоб відновити довіру до парламенту, зробити його прозорим, а законодавчий процес більш інклюзивним і якісним», — підкреслив В. Гройсман.
У свою чергу, М. Лайчак запевнив у готовності Словаччини продовжувати підтримку України. Зокрема, він нагадав, що Словаччина надала нашій країні гуманітарної допомоги на 3 млн. євро, а у 2015 році імпортувала в Україну 9,7 млрд. кубометрів газу. Сьогодні цей показник може бути збільшено. «Словаччина готова збільшити об’єми поставок газу, а також продовжувати поставки, продовжувати нашу співпрацю», — зазначив М. Лайчак.
Він зауважив, що досвід Словаччини у сфері євроінтеграції та інституціональної перебудови може бути особливо корисним для України, та наголосив на важливості проведення реформ, незважаючи на військову агресію на сході України. «Словаччина — не лише сусід, але й друг України», — заявив Віце-прем’єр-міністр, глава МЗС Словаччини.
«Це колосальна підтримка, безумовно», — підкреслив Голова Верховної Ради та подякував Словаччині за постійну підтримку України.
Також із паном Мірославом Лайчаком зустрівся міністр закордонних справ України Павло Клімкін. П. Клімкін поінформував співрозмовника про останній розвиток подій на Донбасі і результати вчорашніх переговорів в Берліні та плани Києва щодо деокупації Криму. Він подякував М. Лайчаку за надання гуманітарної допомоги — понад 40 тис. євро для потреб дитячих будинків України та лікувальних закладів Ужгорода, повідомила прес-служба МЗС.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.