Ви любите вареники? Щоб зварити їх, потрібно насамперед приготувати тісто. П’ятикілограмову упаковку пшеничного борошна вищого сорту на Житньому ринку Житомира можна придбати за 44 гривні. У рецептах пишуть, що смак тіста значно поліпшиться, якщо туди додати розтопленого вершкового масла. Та й готові вареники часто подають з маслом. На ринку воно було і по 66, і по 98 гривень за кілограм. У тісто додають кілька яєць. Їх пропонують по 20—23 гривні за десяток. Для деяких видів вареників не завадить і цукор: кілограм — майже 15 гривен. Тепер — про начинку. На першому місці, звісно, сир. У молочному павільйоні агітували придбати по 45 гривень за кілограм. Вареники з сиром у народних піснях згадують разом із сметаною. Продавчині ділять її на глечикову, тобто зібрану з поверхні кислого молока, і сепараторну. Перша дешевша: півлітрова баночка — 16 гривень. А густіша, яку називають сепараторною, продають за 30. А є ще шанувальники вареників з картоплею. Вона тепер по 6—6,5 гривні за кілограм. Такі вареники особливо смакують, якщо підсмажити сало з цибулею і полити їх. Кіло сала можна придбати за 50, а цибулі — за 10 гривень. Для тих, хто віддає перевагу вареникам з капустою, кілограм такої начинки стане в 10—11 гривень. А можна запакувати в тісто і м’ясний фарш, додавши до нього різні приправи. Після свят м’ясо на ринку відчутно подешевшало — швидше за все тому, що в покупців гаманці схудли. Тепер кілограм пропонують за 60—65 гривень. Зрештою, можна вибрати вареники з яблуками. Найдобірніші, ті, що по 18 гривень, краще все-таки з’їсти в натуральному вигляді. А для замотування в тісто вибрати за 8 — 13 гривень. На закінчення — дані статистики. За рік загалом по області найбільше подорожчали цукор і овочі — майже на 75 відсотків, олія і курячі яйця — на 60. А от м’ясо, молоко, масло, м’який сир — від 21 до 28 відсотків. 

Житомирська область.