Народні депутати України Павло Унгурян і Олександр Урбанський розповіли про свою роботу за минулий рік — і у рамках міжфракційного парламентського об’єднання «Південь України», і в парламентських комітетах, в окрузі.

 

У липні 2015 року група парламентаріїв об’єдналася з метою обстоювати інтереси південних регіонів — Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Сьогодні в групі вже 23 депутати з парламентської коаліції, які упевнені в тому, що «доля України вирішується на півдні», адже саме ці слова є девізом об’єднання.


В Одеську область залучили майже 200 мільйонів


Співголова об’єднання «Південь України» від Одеської області народний депутат, представник фракції «Народний фронт» Павло Унгурян зазначив, що 2015 рік був непростим для країни. Головним підсумком 2015-го з огляду на обіцянки, які були дані народу України, стала виконана обіцянка про початок децентралізації влади. Хоч би що говорили скептики, процес почався, і почався з фінансів, із грошей. «Із цього ми почали, затвердивши наприкінці 2014 року новий, по суті, революційний Бюджетний кодекс. Було багато сказано критики, але кодекс реально запрацював, реально бюджетна децентралізація відбулася», — упевнено заявив Павло Унгурян. За словами депутата, це виявилося насамперед у безпрецедентному збільшенні надходжень до держбюджету. Крім цього, перерозподіл повноважень щодо адміністрування податкових зборів і власне надходжень зумовив досить серйозне збільшення дохідної частини місцевих бюджетів. 


Загалом те, що було зроблено міжфракційним об’єднанням «Південь України» для Одеси й області, можна розділити на дві основні групи: законодавчі ініціативи, ініційовані в парламенті, і конкретні прикладні справи, які вдалося зробити для певних міст, сіл, ділянок автомобільних доріг тощо.


До першого блоку слід віднести два закони, які були ініційовані «Півднем України» і підтримані й главою держави, і главою уряду, і парламентською коаліцією. Насамперед — це експеримент зі спрямування коштів, отриманих понад план від надходжень митниці. За словами Павла Унгуряна, закон був внесений президентом, а в парламенті був по-доброму пролобійований міжфракційним об’єднанням «Південь України». «Можна зазначити, що на «крило» цього закону присіло ще кілька областей: Львівська, Волинська й Чернівецька, що стало для них істотним приростом дохідної частини.


Другий закон, який був проголосований парламентом, — це зміни до закону про державний бюджет щодо Одеської обласної дитячої клінічної лікарні. Це було цільове виділення коштів, коли в сесійній залі депутати обґрунтували необхідність виділення 19 мільйонів гривень на обладнання для лікарні. Не в надрах МОЗ або Мінфіну, а на всю країну пролунала проблема одеської лікарні, що є безпрецедентним випадком.


Що стосується профільної законотворчої роботи П. Унгуряна й роботи в Комітеті Верховної Ради з питань бюджету в 2015 році, то варто зазначити, що, крім обстоювання інтересів регіону, він є ініціатором ухваленого закону про ліквідацію податку на нерухомість для храмів, церков і монастирів. А також закону, який дозволяє релігійним організаціям, наприклад церквам, відкривати навчальні заклади, що раніше не дозволялося.
За словами Павла Унгуряна, шляхом різних парламентських механізмів і «доброго лобіювання» в Одеську область вдалося залучити достатньо коштів для вирішення питань конкретних територій. Це й будівництво школи в Балті, і водогін в Іванівці, і ДЮСШ у Ширяєвому, і погашення кредиторської заборгованості по об’єктах Комінтернівського, Іванівського, Великомихайлівського та інших районів. Це також поліклініка в Білгород-Дністровському, об’єкти міста Одеси, і траса Одеса—Рені. «Сукупно ми залучили цього року в районі 200 млн. грн., це те, що нам вдалося зробити за рахунок державного фонду регіонального розвитку, за рахунок державних капітальних витрат і за рахунок прямих субвенцій, закладених у держбюджет, у тому числі й пряма субвенція на обласну дитячу лікарню, про яку вже йшлося», — повідомив народний депутат.


Придунав’я — не депресивний регіон


«Основна мета та завдання об’єднання «Південь України» — так званий здоровий лобізм» — вважає заступник голови об’єднання народний депутат від фракції Блок Петра Порошенка Олександр Урбанський. За його словами, за минулий рік спільними зусиллями вдалося з різних статей державного бюджету виділити на Одеську область досить значні кошти, і всі вони були витрачені з користю. Ідеться передусім про соціальні об’єкти та об’єкти інфраструктури. Олександр Урбанський був обраний народним депутатом за мажоритарним округом № 143, це Ізмаїльський і Ренійський райони півдня Одеської області. Незважаючи на складну ситуацію в країні, депутат певен, що зробити вдалося чимало. Що стосується міста Ізмаїла, то один із наймасштабніших проектів, який було реалізовано, — це виділення коштів на капітальний ремонт і будівництво вулиці Дзержинського. Всі городяни розуміють значення цієї дороги, яка з’єднує один кінець міста з іншим. Це справді важлива подія в житті міста. Раніше майже непроїзна дорога радує городян новим асфальтом. В Ізмаїльському районі за активного сприяння депутатів об’єднання «Південь України» вдалося залучити кошти для капітального ремонту дороги Ізмаїл—Новоозерне. Частинами, у кілька етапів, ця дорога ремонтується.

Загалом на її ремонт необхідно 72 млн. грн., поетапно вони виділяються, і вже більшу частину дороги зроблено, і наступного року вона буде закінчена. Що стосується траси Одеса—Рені, то рух уперед є. Почалося будівництво об’їзної дороги навколо міста Рені. Це частина траси М15. Але ще більш важливою об’їзна дорога є для самого міста, яке потерпало від транзиту великовантажного транспорту. Олександр Урбанський зазначив, що за минулий рік у його окрузі особлива увага приділялася інфраструктурі, і він упевнений, що це правильно, тому що без розвитку інфраструктури не можна говорити ані про соціальний, ані про економічний розвиток регіону. «Мені дуже не подобається, що Придунав’я називають депресивним регіоном, і було витрачено чимало сил, щоб ми від цього відходили якнайдалі», — зазначив Олександр Урбанський.


Наказ депутатам


Голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський на знімку (старший брат Олександра Урбанського) від імені депутатського корпусу подякував представникам об’єднання «Південь України», відзначивши тісну співпрацю з міжфракційною групою та позитивні приклади спільної взаємодії.

 


Вислухавши підсумки роботи минулого року, глава облради розповів і про плани області на цей рік, а також акцентував увагу народних депутатів на обласних проектах, для яких буде потрібна допомога парламентського лобі.


Це одразу два питання, що стосуються Куяльницького і Тилігульського лиманів, які треба рятувати. І якщо про Куяльник говорять уголос, то Тилігул, де ситуація дуже схожа, забули. Сьогодні із Одеського обласного бюджету виділені кошти на розроблення проектно-кошторисної документації для розв’язання проблеми. 75 мільйонів гривень — така орієнтовна вартість робіт з порятунку лиману, які включають спорудження сполучного каналу із Чорним морем. Частину коштів буде виділено з обласного бюджету, частину коштів планується залучити з бюджету Миколаївської області, тому що це прикордонний лиман. Але основну частину за допомогою народних депутатів з «Півдня України» планується залучити з державного бюджету.


Не менш важливою в області є проблема утилізації токсичних відходів. За словами заступника голови Одеської ОДА Марії Гайдар, саме там, де розміщено ці відходи, зафіксовано спалахи онкологічних захворювань. Наприклад, у Котовському районі області. Ще один факт — на березі Хаджибейського лиману є сховище такої токсичної речовини, як ДУСТ. «Усе це може призвести до великої техногенної катастрофи, чого ми не маємо права допустити», — вважає очільник області Анатолій Урбанський. Але коштів облбюджету для того, щоб розв’язати цю проблему самостійно, на жаль, не вистачить. Тому обласна рада звернулася до народних депутатів «Півдня України» і заручилася їхньою підтримкою.


Анатолій Урбанський визнає, що в області — ціла купа проблем. Якщо на них подивитися загалом — вони жахають. Але якщо щодня кожний з депутатів на своєму місці виконуватиме те, заради чого народ делегував йому повноваження, то через декий час проблеми з гостросоціальних переростуть у щоденні рутинні питання, — упевнений голова Одеської обласної ради.

Одеська область.

 

ФАКТ

 

Міста Одеської області, і особливо Одеса, одержали істотний приріст до своєї дохідної частини. Одеса — плюс мільярд і майже 200 мільйонів, Іллічівськ, Южне, Ізмаїл, інші великі міста Одеського регіону отримали 50, 100, 200 мільйонів гривень додатково у свої міські бюджети.

 

Народні депутати України Олександр Урбанський (ліворуч) і Павло Унгурян.


Фото автора.