Вечірнє засідання 2 лютого

 

Відкриття нової сесії відбулося на вечірньому засіданні парламенту о 16-й годині. У сесійній залі були присутні Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк і члени Кабінету Міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади, посадові особи, яких призначає та обирає Верховна Рада, представники громадських організацій і журналісти. Прем’єр слово для виступу не брав. У ложі для іноземних делегацій також був присутній голова Комітету парламенту Федеративної Республіки Німеччини у справах Європейського Союзу Гюнтер Кріхбаум та депутати Бундестагу ФРН.

Відповідно до статті 83 Конституції України Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман оголосив четверту сесію відкритою. Традиційно пролунав Державний Гімн України.

Першим питанням народні депутати мали затвердити порядок денний четвертої сесії, однак голосів для ухвалення відповідної постанови забракло. Парламентарії висловили стурбованість, що деякі важливі законопроекти зникли з порядку денного сесії.

На доопрацювання направлено і законопроект про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» (№2095а), який передбачав надати додаткові гарантії для працевлаштування учасникам АТО, котрі отримали статус учасника бойових дій та були звільнені з військової служби. Пропонувалося зобов’язати підприємства, установи та організації з чисельністю понад 20 штатних працівників встановлювати квоту в розмірі 5% для працевлаштування учасників АТО.

Прийнято проекти постанов про проведення у 2016 році таких парламентських слухань: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади» (2 березня 2016 року) і «Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України» (6 квітня 2016 року).

Депутати також ухвалили постанову «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році».

У першому читанні прийнято проект закону «Про житлово-комунальні послуги» (№1581-д). За словами голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альони Бабак, цей закон повинен врегулювати проблемні питання, з якими щодня стикається кожен громадянин, і покласти край безладу в ЖКГ. Законопроект визначає права і обов’язки споживачів, управителів та виконавців комунальних послуг. Зокрема, об’єднання співвласників житла та власники приватної забудови отримають право вибирати собі перевізника з обслуговування сміття з переліку, який обере на конкурсних засадах орган місцевого самоврядування. Споживачам також буде надано можливість зробити проби якості води, газу.

Документом пропонується встановити порядок встановлення цін і тарифів на житлово-комунальних послуги та порядок їх оплати, застосування соціальних нормативів, комерційний облік комунальних послуг, порядок оформлення претензій споживачів, порядок доступу до житла, іншого об’єкта нерухомого майна споживача тощо. З 1 січня 2017 року надаватимуть адресні грошові пільги і субсидії їх одержувачам. Водночас під час обговорення пролунали застереження, що ухвалення законопроекту може призвести до здорожчання житлово-комунальних послуг, що в умовах зубожіння населення є неприпустимим. 242 голосами законопроект було прийнято за основу.

У першому читанні прийнято і проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (№3390) щодо забезпечення державної підтримки добровільного об’єднання територіальних громад».

Голосування за законопроект «Про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних» (№2504а) перенесено на наступні пленарні засідання. Народні депутати висловлювали побоювання, щоб даними з реєстру військовослужбовців не могли скористатися зловмисники, у тому числі й сепаратисти-терористи. Адже не секрет, що на столичному ринку «Петрівка» можна придбати будь-яку електронну базу — податкову, ДАІ тощо.