Це передбачено ратифікованою сесією Фінансовою угодою між Україною та Європейським інвестиційним банком

Ранкове засідання 3 лютого

Відкриваючи ранкове пленарне засідання, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зауважив: від загальних фраз про необхідність оновлення країни і забезпечення розвитку економіки, потрібно переходити до абсолютно конкретних справ. Один із таких важливих секторів — муніципальна інфраструктура. Вона, за словами глави парламенту, перебуває у жахливому стані. «Тож потрібно доводити її до ладу, забезпечувати якісні послуги і якісні умови життя. Тобто потрібно провести масштабний капітальний ремонт усієї країни. Це означає, що ми створимо тисячі робочих місць на місцях», — зауважив В. Гройсман. Він нагадав також, що проведено фінансову децентралізацію, і ресурс для того, щоб додатково спрямувати кошти на ремонт місцевої інфраструктури, є. Глава парламенту торкнувся цього питання не просто так, адже у порядку денному містився проект закону про ратифікацію Фінансової угоди (проект «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України») між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Після ратифікації цього документа, зауважив політик, мільярди доларів, надані нашими міжнародними партнерами, можуть бути спрямовані у цей сектор. Це означає, що ми дамо серйозний поштовх до відповідного економічного розвитку країни.

Так, Фінансовою угодою передбачено залучення кредиту Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) обсягом 400 млн. євро. Позичальником ресурсів ЄІБ виступатиме Україна в особі Міністерства фінансів, виконавцем -Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Кінцевими бенефіціарами можуть бути центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства (включаючи підприємства, державна чи комунальна частка в яких понад 50 відсотків).

Загальний період погашення позики: від 15 до 30 років. Зокрема, 15 років для субпроектів у сфері зовнішнього освітлення населених пунктів та поводження з побутовими відходами; 22 роки у сфері централізованого теплопостачання та енергоефективності будівель; 30 років у сфері гарячого водопостачання, централізованого та нецентралізованого питного водопостачання, водовідведення.

Водночас, як зауважив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, пільговий період погашення позики становить від трьох до восьми років. Зокрема, три роки для проектів у сфері освітлення населених пунктів та поводження з побутовими відходами; п’ять — у сфері централізованого теплопостачання та енергоефективності будівель; вісім — у сфері гарячого водопостачання, централізованого та нецентралізованого питного водопостачання, водовідведення.

Сесія у цілому підтримала цей проект 261 голосом.

Народні депутати в цілому ухвалили проект постанови про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Щоправда, зробили це не з першої спроби. Зокрема, через зміни до Закону «Про вибори народних депутатів України» (щодо виключення кандидатів у народні депутати з виборчого списку в багатомандатному окрузі) (реєстр. № 3700), які називають документом, що узаконює диктатуру партійних лідерів. Адже ним пропонується надати з’їзду партії право приймати рішення про виключення кандидатів у депутати із виборчого списку після оголошення результатів виборів. Цей проект вже 18 разів намагалися включити до порядку денного.

Однак згодом і саме голосування за порядок денний четвертої сесії стало каменем спотикання. Сергій Лещенко (БПП) повідомив про випадок неособистого голосування депутатом Іриною Сусловою. Сама Суслова через декілька хвилин засвідчила, що підтримує голосування за порядок денний четвертої сесії. Голова Верховної Ради доручив Регламентному комітету вивчити це питання і внести пропозицію щодо подальших дій сесії. Така відповідь не вдовольнила окремих обранців і вони заблокували трибуну з вимогою переголосувати це питання. «Ми можемо дурити один одного, говорити, що буде Регламентний комітет, але за фактом, порядок денний уже розглядається. Давайте з повагою ставитися один до одного — переголосуємо це питання й підемо далі», — наголосив Мустафа Найєм (БПП).

Компромісу досягти так і не вдалося, тож головуючий оголосив перерву в роботі сесії. Під час неї депутати й домовилися щодо виходу з ситуації. Так, Голова Верховної Ради доручив Регламентному комітету та лічильній комісії розглянути це питання і внести пропозицію. Водночас він повідомив, що у четвер це питання буде переголосоване.

Парламентарії («за» — 253 голоси) підтримали проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2011, 2012 та 2013 років) і проект «Підтримка природно-заповідних територій в Україні». Сесія підтримала також і низку інших ратифікаційних питань. Зокрема, Договір між урядом України та урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги та Угоду між Кабінетом Міністрів України й урядом Республіки Білорусь про діяльність прикордонних уповноважених.

Із днем народження цього дня вітали Юрія Мірошниченка (Опозиційний блок).

 

 

 

Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко блокують парламентську трибуну з вимогою розглянути випадок неособистого голосування.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.