Зниження курсу гривні викликано погіршенням стану платіжного балансу країни у зв’язку з несприятливою кон’юнктурою на світових ринках сировини. Про це на засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева.


«Не варто сприймати коливання курсу гривні, які спостерігаються в останні місяці, як щось екстраординарне. Під час запровадження гнучкого курсоутворення Нацбанк попереджав, що коливання курсу будуть. Нема такої країни в світі, де відсутні коливання курсу при гнучкому курсоутворенні», — зазначила вона. 


В. Гонтарева наголосила також, що курс визначається співвідношенням попиту і пропозиції іноземної валюти, що змінюються щоденно. «Іноді створюються дисбаланси, які можуть штовхати курс як до зміцнення, так і до знецінення, і тут треба не панікувати, а зрозуміти, чому це відбувається», — заявила голова НБУ.


У свою чергу, голова комітету Сергій Рибалка закликав Міністерство фінансів прискорити спільну роботу із напрацювання пакета податкових змін, який би став реальним поштовхом до розвитку економіки України. Власне, на засіданні, крім голови НБУ, був присутній і заступник міністра фінансів Артем Шевальов.


За словами депутата, такі зміни потрібно ухвалити до середини поточного року. «Цього року швидкого зростання очікувати складно. Немає особливих надій на суттєве покращення світової кон’юнктури для нашого експорту. Торгівля із Росією буде і далі скорочуватися. Зарано чекати на позитиви від зони вільної торгівлі з ЄС. Існують ризики нової ескалації подій на Донбасі. Отже, ми повинні не лише підтримувати фінансову стабільність, а й серйозно працювати на перспективу», — заявив Сергій Рибалка.


 Голова комітету підкреслив, що минулого року було зроблено дуже мало для стимулювання економічного зростання: «Хочу запитати: чому уряд майже не згадує досвід економічних «тигрів»? Вони не лише знижували загальне податкове навантаження, а й створювали систему спеціальних стимулів. Тобто суттєво зменшували податки для нових виробничих проектів у пріоритетних галузях, більш наукоємних виробництв, для тих експортерів, які знаходять нові ринки і суттєво збільшують надходження валютної виручки до країни. Як інакше ми збираємося позбавлятися статусу сировинної економіки? Лише маючи відповіді на ці запитання, ми отримаємо бажані результати від реформ».


За словами С. Рибалки, також необхідні спеціальні механізми для забезпечення економіки дешевим кредитним ресурсом. «Уряд та НБУ мали би створити додаткові інструменти для кредитування реального сектору. У тому числі йдеться про провідну роль державних банків, які ми могли би перепрофілювати на так звані банки розвитку», — сказав він.


Вл. інф.

 


На знімку: голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка та голова НБУ Валерія Гонтарева.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.