На фінансування житлових програм з бюджету Харкова було виділено 25 мільйонів гривень. П’ять мільйонів — на програму молодіжного житлового кредитування, 20 мільйонів — на доступне житло. Фінансування програм почалося ще у вересні минулого року, повідомив заступник міського голови — директор департаменту економіки й комунального майна Михайло Фатєєв.

Однак, за словами Фатєєва, наприкінці минулого року програма доступного житла була розширена за декількома напрямами. Тепер у місті пільгові кредити на 15 років зможуть одержати співробітники бюджетних установ: учителі, лікарі, працівники культури, спорту тощо. Їхня сума розраховуватиметься виходячи з норм      21 кв. м загальної площі на одного члена родини, плюс 10,5 кв. м на сім’ю. Якщо претендент має стаж роботи в бюджетній установі Харкова до 10 років, то процентна річна ставка становитиме 5%, якщо від 10 до 20 років — 3%, понад 20 років — кредит буде безпроцентним. Початковий внесок — 5% вартості житла.
Ще один напрям — можливість придбання квартири за меншою вартістю за рахунок часткової компенсації з бюджету міста. Так, згідно з умовами кредитування, підприємство чи організація будь-якої форми власності може запропонувати свого співробітника, що потребує цього, на придбання доступного житла. При цьому за рахунок міського бюджету компенсуватиметься 40% вартості житла за умови, що підприємство чи організація компенсує місту не менш як 20% розрахункової вартості за рахунок власних коштів. Отже, харків’янин зможе придбати квартиру за 60% її вартості. Часткова компенсація вартості надаватиметься з розрахунку 21 кв. м загальної площі на одного члена родини плюс 10,5 кв. м на сім’ю. Але є ще одне обмеження — дохід кожного члена родини не повинен перевищувати п’ятикратного розміру середньомісячної зарплати по Харкову.
Третій напрям — це кредитування учасників бойових дій у зоні АТО. Обов’язкова умова — родина повинна потребувати поліпшення житлових умов. Кредит надаватиметься за рахунок коштів міського бюджету строком на 15 років. Початковий внесок — 5%.
Михайло Фатєєв заявив, що на найближчому засіданні виконкому буде затверджено перелік будинків, які візьмуть участь у житлових програмах.

Харків.