Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики заслухав звіт Міністерства інформаційної політики за 2015 рік, а також план діяльності на цей рік.


Голова комітету Вікторія Сюмар підкреслила: «Всі ініціативи, які стосувалися виконання Коаліційної угоди та Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів, Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» у 2015 році і розроблялися комітетом спільно з міністерством, знайшли підтримку в залі парламенту. Це говорить про якість співпраці між міністерством та комітетом». Парламентарії у подальшому сподіваються на ефективнішу роботу щодо забезпечення функціонування єдиної мультимедійної платформи іномовлення України та перехід на цифрове мовлення тощо. Під час обговорення звіту народні депутати приділили увагу міжнародним аспектам діяльності міністерства, аналізові стану й перспектив законодавчого забезпечення діяльності ЗМІ в нових умовах у зв’язку із ре-формуванням, питанням доопрацювання законопроекту про аудіовізуальні послуги, здійсненню ефективних кроків з демонополізації медіаринку тощо.


У свою чергу, міністр інформаційної політики Юрій Стець зазначив, що ключове завдання на 2016 рік - закінчення реформи системи іномовлення України та реалізації реформи урядових комунікацій. Очевидно, без змін до законів, як наслідок якісної співпраці між міністерством та комітетом, це зробити буде неможливо.


Також Юрій Стець поінформував, що міністерство розробило концепцію популяризації країни в світі. Через два тижні вона буде презентована на засіданні Кабінету Міністрів, а за тиждень до цього комітет матиме змогу з нею ознайомитися і внести необхідні правки.


Крім того, на засіданні народні обранці обговорили законопроект щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги. «Необхідність такого законопроекту назріла, оскільки ми боремося за створення медіаринку. У нас сьогодні телевізійники і провайдери заробляють фактично однакові кошти. Це означає, що ми прирівнюємо творчу працю і все те, від чого залежить свобода слова, до технічних можливостей донесення інформації, на яких заробляють невідомі люди. Переконана, не може йти мова про свободу слова, якщо не буде фінансової незалежності тих, хто створює контент. Цей законопроект дасть можливість більше заробляти приватним телеканалам і зміцнити медіаринок, що є необхідною передумовою для медіаплюралізму і, безумовно, медіаякості», — зазначила голова комітету.


За результатами розгляду комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні.


Також комітет рекомендує парламенту ухвалити за основу та в цілому зміни до Постанови «Про затвердження положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України», котрі спрямовані на покращення умов роботи журналістів та технічних працівників ЗМІ. Зокрема, пропонується за рахунок дипломатичних та гостьових лож створити додаткові місця для належної роботи працівників мас-медіа.


Крім того, комітет рекомендує Верховній Раді прийняти в першому читанні проект закону щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі у разі здійснення рекламної діяльності. Мета документа — обмежити тотальну рекламу, якою засмічені вулиці, покращити ситуацію у сфері безпеки дорожнього руху тощо.


Вікторія Сюмар повідомила, що в парламенті зареєстрували проект постанови про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу «Віче». Документ вже підписали більшість членів комітету.