Верховна Рада, яка сьогодні нагадує пострадянську систему, має бути перетворена на сучасний європейський парламент з усіма найкращими українськими традиціями. Про це під час брифінгу заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман після зустрічі з керівником місії Європейського парламенту з оцінки потреб Петом Коксом.

«Український парламент має стати публічним, відкритим, якісним. У зв’язку з цим ми орієнтуємося на кращі практики Європарламенту і законодавчих органів європейських країн», — наголосив він.
Володимир Гройсман зазначив: у рамках цієї місії була проведена величезна робота з народними депутатами, фракціями, апаратом Верховної Ради з оцінки потреб: як саме змінити український парламент, щоб він відповідав високим критеріям. «Ця робота сьогодні підходить до завершення. Найближчим часом буде сформований звіт, і переконаний, що ми спільно з народними депутатами, керівниками фракцій і груп зможемо реалізувати цей достатньо амбітний, але якісний план», — сказав глава парламенту.
Володимир Гройсман подякував Пету Коксу за перший етап проведеної роботи, оскільки від планів до реалізації ще треба буде дуже багато зробити. Для цього, запевнив Голова Верховної Ради, необхідні інструменти будуть знайдені.
Щодо запровадження безвізового режиму з Євросоюзом, за словами глави парламенту, всі технічні питання, які залишилися, мають бути вирішені на пленарному тижні 16–19 лютого. «Я офіційно звернувся до уряду, аби вони негайно внесли необхідні законопроекти, котрі має ухвалити Верховна Рада. Їх треба внести заздалегідь, якісно опрацювати в комітетах і провести консультації з фракціями для забезпечення їх прийняття. Тому очікую, що найближчими днями ці законопроекти будуть надіслані до Верховної Ради», — повідомив Володимир Гройсман.
Голова Верховної Ради заявив, що очевидно країна входить у серйозну політичну кризу. Вихід із неї мають знайти представники політичних партій спільно з Президентом для стабілізації ситуації та врешті-решт дати людям перспективу, як будемо жити завтра, післязавтра. Для цього треба оновити Коаліційну угоду, щоб це був чіткий план дій, а не формальний документ. «Я хочу розуміти, як розвиватимемо економіку, малий бізнес, яка заробітна плата, тарифи, курс національної валюти, як буде сформована Центральна виборча комісія, реформуватися судова система, продовжено реформу правоохоронної системи. Під ці завдання треба оновити уряд. Мені байдуже, які будуть прізвища. Важливо, хто зможе вирішити завдання, котрі сьогодні очікує країна. У даному питанні політики мають виявити зрілість. Як Голова Верховної Ради, проводитиму консультації з усіма політичними силами для знаходження правильного плану виходу з нинішньої ситуації. Треба поставити крапку в чварах, дати можливість тим, хто хоче проводити реформи, якісно працювати і не випробовувати довіру суспільства. На цій позиції стоятиму», — підкреслив Володимир Гройсман.
Водночас Пет Кокс подякував Володимиру Гройсману за його лідерські якості, відкритість, поради під час роботи. «Я дуже вражений рівнем підтримки керівників всіх фракцій Верховної Ради. Думаю, що в цій сфері глава парламенту і всі фракції працюють разом як команда заради кращого майбутнього України»,—  сказав він.
Найближчим часом місія планує закінчити роботу над доповіддю і наприкінці лютого представити її в Європарламенті. «На прохання голови Європарламенту Мартіна Шульца, на цьому тижні я мав можливість вручити запрошення керівникам фракцій і багатьом народним депутатам для участі в тижні України в Брюсселі, який розпочнеться 29 лютого. Ми не лише обговоримо наші висновки, а й домовимося про конкретні подальші кроки», — сказав Пет Кокс. 

Фото Анастасии СИРОТКИНОЙ.