Теплопостачальні підприємства Хмельницької області з грудня здійснюють перерахунок плати за послуги централізованого опалення, враховуючи температурний режим на вулиці. Нові обчислення проводять для будинків, які не оснащені лічильниками обліку тепла. У результаті плату для користувачів за минулий місяць було зменшено на 11—23 відсотки.


Однак проблемою залишається плата за використаний газ. Як повідомили в ОДА, рівень розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики області за спожитий енергоносій  минулого року становить 91,5 відсотка.


Біопаливо... зі звалища


Нову програму збору та утилізації газу з полігона твердих побутових відходів у Хмельницькому разом із фахівцями проекту USAІD взялася впровадити міська влада. Відбулося перше засідання групи з розробки проекту.

Головне завдання — практично реалізувати заходи з енергозбереження на основі інвестицій у використання альтернативних джерел енергії.


Звалище на околиці міста давно перетворилося на епіцентр екологічної, пожежної та епідемічної загрози. Відходи на полігоні накопичуються вже понад півстоліття. Нині його територія — майже шість гектарів. За даними комунальників, висота сміттєвого шару сягнула 38 метрів. «За таких умов звалище постійно виділяє біогаз. Цей процес неможливо контролювати. Саме тому час від часу виникають спонтанні викиди пального», — переконаний директор комунального підприємства «Спецкомунтранс» Владислав Кривенчук.


Але небезпеку можна перетворити на прибуткову справу, якщо налагодити контроль над відбором біогазу. Говорять про це не одне десятиліття. Тепер фахівці проекту USAІD «Муніципальна енергетична реформа в Україні» переконують, що вони готові до роботи. А за словами консультанта програми Олександра Силакіна, в Україні вже запроваджено й ефективно працюють шість аналогічних проектів.


Переконані в успіхові і в Інституті газу НАН України. За попередніми підрахунками вчених, на хмельницькому полігоні можна видобувати майже шістсот кубометрів біогазу, який використовуватимуть у котельнях.

 

Ірина КОЗАК.