Науковці кафедри інформаційно-управляючих технологій Кременчуцького національного університету імені Остроградського розробили новий прилад високоімпульсної терапії.


Його призначення — приборкувати біль при лікуванні опорно-рухового апарату, периферичної нервової системи та деяких інших недуг. Від своїх попередників досить компактна і проста у використанні новинка відрізняється передовсім підвищеною інтенсивністю імпульсу. Скажімо, в апаратах, які зазвичай використовуються у фізіотерапевтичних кабінетах наших медзакладів, така інтенсивність нижча десь у 100 разів.


При цьому розробка кременчуцьких науковців за допомогою спеціального пристрою фокусує магнітне поле в певну точку на тілі людини і дає змогу впливати на гладку мускулатуру довкола джерела ураження значно ефективніше. Тож біль зникає швидше, строки реабілітації пацієнтів скорочуються. Згаданий прилад фахівці кафедри спочатку перевірили на собі, а потім — за допомогою досвідчених спеціалістів-медиків — і на пацієнтах місцевої залізничної лікарні. Головний лікар останньої Віктор Скачко вважає, що результати перевершили очікування й називає новинку «великим кроком уперед».


Водночас один із розробників приладу, завідувач кафедри інформаційно-управляючих систем університету, доктор технічних наук Анатолій Оксанич сподівається на те, що його сертифікація та впровадження у виробництво триватиме не надто довго. Адже такий апарат потрібен для реабілітації наших воїнів, які одержали поранення в зоні АТО.

Полтавська область.