Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендує парламенту ухвалити за основу проект закону про внесення змін до статті 45 Житлового кодексу Української РСР. Зокрема, запропоновано посилити державну підтримку педагогічних і науково-педагогічних працівників, перелік посад яких затверджено постановою Кабінету Міністрів, у частині забезпечення права на отримання житла в першу чергу.


Також парламентарії розглянули зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Мета законопроекту — забезпечити надання доступу до даних містобудівного кадастру, крім даних, що містять інформацію з обмеженим доступом, шляхом оприлюднення на офіційному веб-сайті уповноваженого органу містобудування та архітектури. Це сприятиме прозорості та відкритості ведення містобудівної діяльності. За результатами розгляду комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді направити цей законопроект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.


Члени комітету розглянули проект закону про встановлення мораторію на виселення, стягнення житла, нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій за житлово-комунальні послуги і припинення їх надання.


Законопроектом запропоновано запровадити мораторій на примусове стягнення житла, яке належить громадянам України, під час виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Також, відповідно до документа, встановлюється мораторій на нарахування і стягнення пені та інших штрафних санкцій, припинення надання житлово-комунальних послуг громадянам у разі несвоєчасного здійснення ними платежів за спожиті послуги. Народні обранці ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.


Крім того, комітет розглянув проект закону про встановлення мораторію на відключення водо-, тепло-, газопостачання, електропостачання, послуг водовідведення населенню.

Враховуючи зауваження до законопроекту, парламентарії вирішили його відхилити.