Учора у Верховній Раді дали старт приєднанню України до міжнародної Декларації відкритості парламенту. Так, наша країна стала однією із учасниць ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд», якою розроблено план дій не лише для Кабміну, а й для законодавчого органу.

«Сьогодні в сесійній залі зібралися не просто небайдужі люди, а ті, хто є двигунами змін», — сказав Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, відкриваючи захід, присвячений приєднанню до декларації. «Нині головна проблема нашої країни — це інституційна слабкість, — зауважив він. — Нам потрібно відновлювати спроможність влади виконувати свої функції якісно». За словами глави парламенту, будь-які реформи потрібно розпочинати насамперед із себе. Верховна Рада, сказав він, яка і досі є законсервованою системою пострадянського парламентаризму, потребує змін. Мовляв, старими інструментами ухвалювати якісні нові рішення неможливо. Водночас, нинішнє скликання Володимир Гройсман назвав «напевне, найбільш відкритим, з великим потенціалом для того, щоб розвивати відносини з громадянським суспільством та експертним середовищем». Саме небайдужі громадяни та експерти знають потреби, які необхідно вирішувати, наголосив він. І щоб отримувати якісний результат, важливо, щоб парламент змінювався. Усі проблеми, на думку очільника парламенту, можна розв’язувати лише шляхом зміни системи. Адже будь-який народний депутат чи Голова Верховної Ради завжди перебуватиме в полі маневру, який дає недосконала система.

Будь-яка декларація залишиться папірцем, якщо не матиме конкретного плану дій із втілення тих чи інших заходів, наголосив Володимир Гройсман. «Наша з вами мета — побудувати якісний, сучасний, європейський парламент, націлений на ухвалення якісних професійних рішень, на запровадження реформ, — сказав він. — Ми маємо бути ефективними, оперативними і, безперечно, прозорими та відкритими для суспільства». А досягнути цього можна завдяки низці заходів. Передусім, змінивши процедури і систему роботи Верховної Ради. Не менше значення має і технічне переоснащення законодавчого органу. Йдеться про нове обладнання та програмне забезпечення. Володимир Гройсман висловив подяку Європейському парламенту, який відгукнувся на потреби українських колег у здійсненні цих оновлень. 3 липня 2015 року ми підписали меморандум з цією організацією. Так було сформовано технічну місію Європарламенту, яку очолює пан Пет Кокс. Відбулася майже сотня зустрічей для того, щоб проаналізувати, що маємо і чого треба досягнути. Цього тижня відбувся фінальний візит цієї місії, поінформував глава парламенту, а до кінця місяця вже буде завершено спільний звіт.

Володимир Гройсман повідомив, що презентований план дій міститиме сім розділів. Зміниться сам законодавчий процес і спроможність парламенту; підвищиться контролююча роль та функція цього органу; збільшиться відкритість та підзвітність громадянам; законодавство адаптуватиметься до стандартів Європейського Союзу. Приділятимуть увагу й проблемі взаємодії народних депутатів усередині Верховної Ради — діалогу між коаліцією та опозицією. Окремо працюватимуть над підвищенням рівня депутатської етики. Покращуватимуть інституційну спроможність апарату Верховної Ради.

 

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.