Вечірнє засідання 4 лютого

 


Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів). Один з його ініціаторів, народний депутат Ольга Червакова, зазначила, що це суто технічні зміни, які уточнюють формулювання, щоб судді під час розгляду справ про напади на журналістів не могли ними маніпулювати та відмовляти у задоволенні позовів. «Понад 10 років у Кримінальному кодексі існує стаття 171 за перешкоджання діяльності журналістів, але жодна людина, яка чинила такі дії, не понесла відповідальності», — сказала вона.


На підтвердження цього народний депутат Павло Різаненко нагадав, що, наприклад, у 2012 році в Броварах заступник голови райдержадміністрації «спустив головою вниз по сходах журналіста телеканалу «Інтер». «І що, ви думаєте, сталося з цим заступником голови РДА? Його підвищили до голови іншої райдержадміністрації», — наголосив парламентарій.


Тож народний депутат Леонід Ємець зазначив, що кожен, хто не проголосує за цей законопроект, розписується в тому, що він виступає за збереження таємних корупційних схем в країні. «Сьогодні суспільство бореться з корупцією в нашій країні, і кожен журналіст, який викриває корупційну схему, має бути захищений у своєму праві висвітлювати правду», — заявив він.


Ухваливши в цілому законопроект про внесення змін до Митного кодексу України (щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу), Верховна Рада зробила ще один крок до цілковитої відмови від закупівлі газу в російського «Газпрому».


За словами доповідача, члена Комітету з питань податкової та митної політики Максима Курячого, від ухвалення цього законопроекту залежить, чи запрацює ухвалений раніше закон про запровадження нової моделі ринку природного газу, а його метою є усунення перешкод для здійснення операцій заміщення природного газу (бекхол) у зовнішньоекономічній діяльності.


Під час обговорення народний депутат Віктор Пинзеник зазначив, що цей законопроект треба було назвати «Привіт «Газпрому» Російської Федерації» та нагадав, що свого часу, коли ми нібито купували туркменський газ, насправді відбувалося заміщення: нам поставляли російський газ, а туркменський ішов у найближчі до Туркменістану регіони Російської Федерації. Тому зараз, коли ми транспортуємо на експорт російський газ і, водночас, отримуємо з Європи реверсний газ, пропоновані зміни до Митного кодексу дозволять заміщувати російський і реверсний газ без його фізичного переміщення. «Це дуже вигідне для України рішення, яке відкриває дорогу до повної відмови від поставок газу з півночі», — наголосив В. Пинзеник та додав, що можливість отримувати реверсний газ без його фізичного переміщення — це ще й значна економія на транзиті.


Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин до цього додав, що оскільки ми підписали угоду з оператором газотранспортної системи Угорщини, то вже є можливість за рахунок такого митного оформлення збільшити реверсні поставки.


Верховна Рада внесла зміни до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо негайного розгляду судами позовів про примусове видворення або затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців та осіб без громадянства або забезпечення передачі іноземців та осіб без громадянства відповідно до міжнародних договорів про реадмісію) та ухвалила законопроект, яким уточнюється діяльність військово-цивільних адміністрацій.


Натомість законопроекти про внесення зміни до розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо розподілу екологічного податку) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо створення Державного дорожнього фонду) підтримки поки що не здобули.


Наприкінці засідання глава парламенту оголосив про вихід народного депутата Віктора Чумака з фракції «Блок Петра Порошенка» та про обрання Степана Івахіва заступником голови депутатської групи «Воля народу».

 

Довідково 

 

Зміни до частини 2 статті 163 Кримінального кодексу «Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер» поширюють кримінальну відповідальність за вищезгадані дії щодо журналістів. А нова редакція статті 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» передбачає кримінальну відповідальність за:


— незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю;


— незаконну відмову в доступі журналіста до інформації;


— незаконну заборону висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності;


— вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю.


Можливе покарання за вищезгадані незаконні дії передбачає штраф до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням волі на строк до чотирьох років.