Минулого тижня на засіданні Комітету в справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. У документі йдеться про відповідальність за порушення встановлених законом строків визнання товарів (предметів) гуманітарною допомогою.

Процес проходження митниці нині необґрунтовано затягується посадовцями органів, які займаються санітарним, ветеринарним, фітосанітарним, радіологічним та екологічним контролем товарів, вважають автори запропонованих змін.


Торік у грудні парламент уже ухвалив відповідні зміни до профільного закону, згідно з яким спеціально уповноважені державні органи в день прийняття рішення про визнання товарів гуманітарною допомогою мають розмістити його на своєму офіційному веб-сайті. Протягом одного дня після прийняття такого рішення, його необхідно направити в електронній формі до органів доходів та зборів й інших державних органів у порядку, визначеному Кабміном. А ті, зі свого боку, повинні витратити не більше восьми днів на безплатне оформлення всіх документів, передбачених законодавством під час здійснення та за результатами здійснення зазначених видів контролю товарів гуманітарної допомоги.


Водночас, згідно з чинним законодавством, нині за вчинення посадовими особами злочинів, які завдали шкоди, що не перевищує в сто і більше разів неоподаткований мінімум доходів громадян, відповідальність не передбачається. Відтак, змінами до закону про адміністративні правопорушення пропонують, зокрема, запровадити норму про накладання штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за нерозміщення  або несвоєчасне розміщення рішення про визнання товарів чи предметів гуманітарною допомогою, або несвоєчасне направлення цього рішення спеціально уповноваженим органам. Такий само штраф передбачається і за порушення строків, відведених на проведення відповідного контролю.