Учора в парламенті під головуванням Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана відбувся круглий стіл «100 днів об’єднаних територіальних громад: здобутки, проблеми, перспективи». Участь у заході взяли народні депутати, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, директор Швейцарського бюро співробітництва, координатор тематичної робочої групи донорів з питань децентралізації, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та муніципальних послуг Хольгер Тауш, заступник керівника апарату Верховної Ради Олександр Мартиненко, представники об’єднаних територіальних громад, експерти та інші.

 

Відкриваючи захід, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив, що спроможність органів влади, місцевого самоврядування, територіальних громад є ключовою реформою. «Йдеться про те, щоб створити об’єднані громади, які будуть здатні якісно надавати послуги тим, хто їх обирає. Мають бути створені належні умови для життя людей і в освіті, і в охороні здоров’я, наданні адміністративних послуг тощо», — сказав він.


За словами глави парламенту, політики часто апелюють тезою: село — гине. «Але це не теза, — зауважив він, — а констатація факту. І якщо ми розуміємо, що село гине — повинні усвідомити, що потрібно зробити для його відродження». На його переконання, саме об’єднання громад і стане тим рятувальним кругом для колиски нашої країни.


Глава парламенту нагадав, що нині є 159 об’єднаних територіальних громад. «Хочу висловити захоплення кожним лідером громади, який пішов на ці вибори, провів колосальну роботу для того, що ці громади постали, — наголосив В. Гройсман. — Нині ви входите в новий етап життя своїх громад — відбуваються вибори старост. І насправді ми можемо констатувати: у процесу децентралізації є державна підтримка».


Водночас глава парламенту зауважив, що часом з місць надходить інформація про те, якщо є окрема субвенція на підтримку об’єднаних територіальних громад, то фонд регіонального розвитку не фінансуватиме такі громади додатково. Це неправильно, наголосив В. Гройсман. «Фонд має фінансувати такі громади», — сказав він.


У свою чергу віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко повідомив, що і в новій програмі дій уряду, яка найближчим часом буде затверджена, децентралізація виноситься в окремий блок. «Це дуже важливо. Адже, крім концепції реформування місцевого самоврядування, ухвалених законів, ми закріплюємо конкретні питання, які стосуються всього уряду, а не лише Мінрегіонбуду», — зазначив міністр.


Він зауважив, що нині потрібно забезпечити чітку координацію між центральною владою та об’єднаними територіальними громадами. Задля цього при міністерстві створено експертну групу, яка працюватиме у декількох напрямках, зокрема, щодо бюджету, майнових, юридичних питань та кадрових, а також тих, які стосуються розробки стратегії регіонального розвитку взагалі. «Адже це маршрутна карта, згідно з якою маємо працювати», -зазначив він.


Водночас одним із основних пріоритетів роботи на нинішній рік Г. Зубко назвав наближення влади до людей. «Один із допоміжних інструментів цього — центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Створення таких центрів записано у субвенцію з підтримки об’єднаних територіальних громад», — сказав він. Міністр повідомив також, що завдяки фінансовій підтримці наших міжнародних партнерів було профінансовано створення десяти ЦНАПів. Нині вже 28 громад отримають як фінансову підтримку, так і експертну — для створення таких центрів.


Директор Швейцарського бюро співробітництва, координатор тематичної робочої групи донорів з питань децентралізації, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та муніципальних послуг Хольгер Тауш назвав реформу децентралізації однією з ключових. Політичні зусилля щодо неї, зауважив він, мають можливість закласти основи для більш демократичної, процвітаючої України з сильними органами самоврядування, які спроможні надати громадянам якісні публічні послуги та просувати краще місцевий економічний розвиток.


Х. Тауш зауважив також, що з часу ухвалення концепції реформування місцевого самоврядування у квітні 2014 року було зроблено багато кроків, які забезпечили основу для перших матеріальних результатів цих змін. «Ми віримо, що це лише початок. Попереду ще багато роботи», — додав він, наголосивши: «Нині ми перебуваємо у важливому моменті — це момент сили реформи. Його треба підтримати, утримати і навіть посилити». Зокрема, ухвалити інші законодавчі акти — закон про місцеве самоврядування, про адміністративно-територіальний устрій.


Щоправда, сказав Х. Тауш, внесення десятків, а можливо, й сотень поправок до різних законів, потребують координації між усіма причетними органами, для того, щоб забезпечити загальну послідовність проведення реформи.


Водночас Директор Швейцарського бюро співробітництва зауважив, що міжнародна спільнота готова підтримувати Україну. «Суттєві кошти будуть доступні в найближчі роки, для того, щоб допомагати уряду та регіональним органам влади в реалізації цієї реформи. Але саме ви маєте бути ключовими рушіями цієї реформи. Ми тут, аби вам допомагати і надавати досвід, який маємо», — наголосив він.

 

ЦИТАТА

 

 

Директор Швейцарського бюро співробітництва, координатор тематичної робочої групи донорів з питань децентралізації, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та муніципальних послуг Хольгер Тауш (на знімку): «Ухвалення конституційних змін — це ключ для побудови демократичної держави і суспільства. Тому важливо об’єднати основні моменти децентралізації в Конституцію, надавши їм легітимність».

 


На знімку: Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман (у центрі), народні депутати України Віктор Кривенко, Ніна Южаніна (ліворуч), віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко (праворуч).

 

Під час роботи круглого столу.

 

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.