Про існування Кіотського протоколу більшість громадян України дізнається після корупційних скандалів, які виникають у зв’язку з використанням коштів від продажу квот на викиди парникових газів. Використанню коштів Кіотського протоколу та стану розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних із їхнім розкраданням, було присвячено засідання підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

 

У рамках Кіотського протоколу, до якого Україна приєдналася 2004 року, кожна держава отримала квоти на викиди в атмосферу парникових газів і має скоротити викиди. Не використані квоти країна може продати іншій. Україна і Росія зобов’язались зберегти обсяг викидів парникових газів на рівні 1990 року. Свої квоти Україна продала японським та іспанським компаніям. Отримані гроші від продажу парникових квот є цільовими, а не благодійною допомогою. Вони мають спрямовуватися на впровадження енергоефективності, енергозбереження та на розвиток «зелених» технологій — придбання економних лампочок, на утеплення шкіл, дитсадків та лікарень. Невикористані кошти повертаються.


Як розповів народний депутат України Юрій Дерев’янко, спроба вкрасти «кіотські гроші» — майже 9,2 мільярда гривень — була виявлена одразу і після Революції Гідності — у квітні 2014 року, в чому підозрювали близького соратника Януковича, екс-депутата-регіонала Юрія Іванющенка (за прізвиськом Юра Єнакієвський). Тоді переведення коштів через підставні фірми було заблоковано. Іванющенка оголошено у розшук. Однак наприкінці минулого року в парламентському антикорупційному комітеті отримали інформацію про нові спроби вкрасти «кіотські кошти» через виграш у тендерах знову-таки кількох компаній «з ознаками фіктивності», у яких керівники змінилися буквально напередодні тендера та мають донецьку прописку. Окрім того, за словами Ю. Дерев’янка, урядом «у дивний спосіб» було прийнято рішення про здійснення передоплати у розмірі 70% фірмам-переможцям тендера. 27 січня Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звинуватив у корупції під час проведення тендера за грошима Кіотського протоколу в. о. міністра екології та природних ресурсів Сергія Курикіна, його було відсторонено від посади. Однак Курикін звинувачення на свою адресу відкидає.


Народні депутати не виключають, що до розкрадань «кіотських коштів» — йдеться про заволодіння державними коштами на суму майже 500 мільйонів гривень — причетне і вище керівництво чинного уряду.


У грудні 2015 року Юрій Дерев’янко як народний депутат України звернувся із заявою про вчинення злочину до Національного антикорупційного бюро, розслідування триває. Однак народні депутати не вдоволені його темпами.


16 січня у комітеті отримали відповіді від НАБУ і антикорупційної прокуратури, що здійснює моніторинг викладеного у зверненні.


На засідання підкомітету були запрошені директор НАБУ, антикорупційний прокурор, міністр фінансів, в. о. міністра екології та прокурора Києва, однак перші особи не прийшли, а прислали своїх представників.


Заступник директора Національного антикорупційного бюро Анатолій Новак розповів, що за день НАБУ отримує до 150 заяв від громадян про вчинення корупційних злочинів. «Якщо відкриватимемо за кожним кримінальну справу, то зупиниться робота, — сказав А. Новак. — Тому спочатку заяви перевіряються».


За зверненням Ю. Дерев’янка кримінальне провадження вже є, розповів прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко. За його словами, звернення депутата було скеровано до НАБУ, і 21 січня зареєстровано кримінальне провадження за ст. 191 КК — привласнення коштів в особливо великих розмірах. У січні до ЄРДР було внесено відомості щодо підозри в аналогічному злочині також слідчими Національної поліції та Державної фіскальної служби. «На даний час ці кримінальні провадження витребувані антикорупційною прокуратурою і прийнято рішення про їх об’єднання, проводяться слідчі гласні й негласні дії, — сказав В. Кривенко. — Провадження зареєстровано, здійснюються процесуальні дії і перевіряються факти. Стосовно причетності конкретних посадових осіб — у разі необхідності буде виділено в окрему кримінальну справу».


Представник Міністерства екології та природних ресурсів України — в. о. директора департаменту Михайло Чиженко — оприлюднив такі цифри: на сьогодні в державному «Укрексімбанку» зберігаються 32 мільйони 490 тисяч євро, ще 1 млрд. 448 млн. гривень — на казначейському рахунку — так званих кіотських грошей. Представник Мінекології підтвердив, що є загроза повернення Японії як мінімум 1,1 млрд. гривень за контрактами з приватними енергетичними компаніями. За його словами, усі тендери, які відбулися, нині заморожені, їх можуть визнати недійсними. У парламентському антикорупційному комітеті вважають, що уряд не використав виділені кошти через безгосподарність.


Юрій Дерев’янко б’є на сполох: «Україні доведеться повернути майже 2,4 млрд. гривень невикористаних «кіотських грошей», якщо їх не буде використано до 29 лютого». «Потрібно перевірити використання «кіотських грошей» не за один рік, а як мінімум за п’ять. І, думаю, там можна буде знайти багато коштів і повернути їх до держбюджету», — вважає народний депутат Олег Осуховський.

 

ДОВІДКОВО

 

Кіотський протокол — це міжнародна угода про обмеження викидів в атмосферу парникових газів.

 


На знімку: Юрій Дерев’янко, голова підкомітету, Володимир Кривенко, заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Сергій Козаченко, начальник 6-го відділу управління процесуального керівництва підтримання державного обвинувачення та представництва у суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Дмитро Власов, заступник начальника управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури міста Києва, Анатолій Новак, заступник директора НАБУ (зліва направо).

 


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.